Koers in Bellegem volgt het voorbeeld van Palio, de paardenrace in Siena

De koers is elk jaar een groot succes. © KDS
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

In het Bellegemse café De Smisse maakte Koers Der Dorpelingen (KDD) Bellegem vrijdag het nieuwe concept voor de traditionele parochianenkoers KDD XL bekend.

Je kon er niet naast kijken zondag op de Cyclocross in Kortrijk: KDD XL was opmerkelijk aanwezig met verschillende vlaggen. “Dit was de aanloop naar de bekendmaking van vanavond“, stelde Stijn Loosveld tijdens de voorstelling van het nieuwe concept.

Groter maar trouw aan de traditie

“De koers in Bellegem trekt elk jaar het eerste kermisweekend van juli naar Bellegemplaats. We begonnen zes jaar geleden en vernieuwden verschillende keren het concept. Al enkele jaren spelen we met het idee voor iets nieuws, KDD XL, en nu is deze werktitel een vaste titel geworden. We gaan dus iets groter maar blijven ook trouw aan de traditie”, aldus Ruben Depaepe die vertelt dat KDD uitbreidt naar de eerste ploegenkoers voor alle deelgemeenten van Kortrijk. “We kregen immers elk jaar de vraag van mensen uit andere deelgemeenten of zij ook niet mochten deelnemen.”

KDD XL

KDD XL wordt een koers waarin alle deelgemeenten van Kortrijk, nl Aalbeke, Bellegem, Bissegem, Heule, Kooigem, Marke, Rollegem en Kortrijk zelf 8 renners mogen afvaardigen. “Criteria om te mogen deelnemen zijn eenvoudig: geen coureur zijn, het voorbije jaar niet gestart hebben in andere koersen dan parochianenkoersen voor wielertoeristen en wonen in de gemeente waarvoor je je inschrijft. Op het golvende parcours van Bellegem zullen op zaterdag 4 juli 2020 de acht Kortrijkse gemeenten strijden om de titel.

KDD XL maakt het ook mogelijk om per dorp een shirtsponsor te hebben die zijn of haar zaak op die manier vereeuwigt op het shirt van de eigen gemeente. Wie interesse heeft hiervoor kan contact opnemen met koersderdorpelingen@hotmail.com

KDD Classic

Er zullen op 4 juli twee koersen georganiseerd worden. Er komt ook nog een KDD Classic waar ex- of huidige Bellegemnaars kunnen deelnemen. “Hiermee brengen we opnieuw de ziel van de eerste jaren, waar het niveau iets lager zal liggen dan bij KDD XL.”

Het bestuur van Koers Der Dorpelingen.
Het bestuur van Koers Der Dorpelingen.© ED

Op donderdagavond 20 02 20 om 20 uur gaan de inschrijvingen open op de website www.koersderdorpelingen.be. Daar kan je kiezen tussen twee wedstrijden: KDD XL of KDD Classic. Na acht inschrijvingen per gemeente voor KDD XL zullen (ex)-Bellegemnaren enkel nog kunnen inschrijven voor KKD Classic.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier