Koenraad Inghelram in Thailand: “Bangkok is heerlijk, maar ik mis Oostende wel”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Oostendenaar Koenraad Inghelram woont met zijn Thaise echtgenote en hun twee zoontjes Andries en Hannes in Bangkok, Thailand. Hij werkt er als ‘executive chef’ in twee hotels: de Intercontinental en de Holiday Inn.

Hoe lang woon je al in Thailand en hoe ben je er destijds terecht gekomen?

“Ik woon al zes jaar in Thailand. Ik heb mijn vrouw leren kennen in Londen, ben daar getrouwd, heb werk gevonden in Thailand en ben er sindsdien gebleven…”

Je werkt er als executive chef in de Intercontinental én de Holiday Inn. Wat moeten we ons daar exact bij voorstellen? Wat omvat je job?

“Ik werk inderdaad als ‘executive chef’ en ben verantwoordelijk voor alle keukens in beide hotels. Ik zorg ervoor dat mijn personeel oké is, ben meer een soort vaderfiguur voor hen. De job omvat zowat alles: ik sta in voor mijn ‘food cost’, de opleiding van het personeel, het welzijn van de gasten, praat vaak met klanten en zorg ervoor dat ik kan helpen als ik kan. Zo zorg ik er ook voor dat ik hen opvang als ze problemen hebben naast het culinaire gedeelte.”

Was je, toen je nog in België woonde, ook al in dezelfde branche aan de slag? Wat deed je toen precies?

“In België werkte ik voornamelijk in Oostende, van waar ik afkomstig ben. Ik werkte na mijn stageperiode in het buitenland in de Vigneron in Oostende, waar ik zowaar mijn stiel heb leren waarderen. Ik werkte daarna in het Laurierblad in Berlare en ook bij Filip Bogaert in Kortrijk. Spijtig genoeg bestaan die restaurants er niet meer. Het waren lange dagen en ik heb er veel geleerd. Al waren het wel harde leerscholen voor mij. Ik ben afgestudeerd aan de hotelschool in Koksijde, waar de stages in het buitenland me zowat aangezet hebben om erop uit te trekken. Ik heb 15 jaar in Londen gewerkt, maar ook even in Australië gewoond en gedurende de periode van vijf contracten op cruiseschepen gewerkt.”

Koenraad Inghelram in Thailand:

Je woont in Bangkok – hoe is het om daar te leven? Woon je in het centrum of in een buitenwijk?

“Bangkok is een prachtige stad om te wonen. Ik woon buiten het centrum, wat ideaal is voor mijn gezin. We genieten er van onze rust.”

Werk je er in een internationaal gezelschap of ben jij daar een uitzondering?

“Het is erg internationaal. Ik werk met expats, in totaal zijn we met zo’n 20 buitenlanders. Ook de gasten zijn vaak niet min. Regelmatig koken we voor celebrities. Laatst was er een benefietdiner voor de prinses van Thailand, en eerder kookte ik al als ‘private chef’ voor Nelson Mandela. In Harrods in Londen kookte ik voor de Kaddafi’s, in De Vigneron was dat voor Van de Boeynants… Het vormen heel mooie herinneringen.”

Koenraad Inghelram in Thailand:

Had je bij je aankomst enige aanpassingsproblemen?

“Ja, toch wel. Je moet je enorm aanpassen aan de manier van leven hier. Gelukkig heb ik mijn vrouw die me vaak tips geeft, want de Europese manier van denken is totaal anders.”

Zijn er slapeloze nachten overheen gegaan, vooraleer je de knoop doorhakte om te verhuizen?

“Ik ben al 22 jaar weg uit België. Tja, natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden en ja, het was soms hartverscheurend om te vertrekken naar Thailand, maar die keuze heb ik nu eenmaal gemaakt. Ik geniet nu ook dubbel zo hard van mijn vakanties in België en zorg er ook voor dat mijn familie en kinderen ook België en hun roots kennen. Ik vind dat erg belangrijk.”

Wat vond het thuisfront van je beslissing?

“Ze hadden er moeite mee, zeker mijn ouders. Maar aan de andere kant hebben ze begrip voor mijn beslissing.”

Heb je al veel Belgische vrienden en familie over de vloer gekregen?

“Jazeker, jaarlijks komen er vrienden en familie langs.”

Koenraad Inghelram in Thailand:

Mis je Oostende nooit?

“In Oostende ben ik opgegroeid en ik mis de stad dan ook enorm. De Oostendse mentaliteit, de taal, de zee, KVO, een terrasje doen in de zomer, de Paulusfeesten, de Langestraat, mijn familie en vrienden, het eten, met pladiis, garnalen, paling en mosselen…”

Zie je jezelf op termijn nog terugkeren?

“Neen. Bangkok is mijn laatste thuis. Ik kom elk jaar langs om mijn vakantie door te brengen met mijn familie en vrienden en geniet daar enorm van..”

Wat moeten onze lezers zeker bezoeken of doen bij een verblijf in Bangkok?

“Te veel om op te noemen: je hebt hier paleizen, musea, goed eten, shopping, goed nachtleven, veel bars, een ‘floating market’, mooie parken… Kom het ontdekken!”

(Frederik Jaques)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.