Koen Vertriest (52) is al dertig jaar trainer bij WS Bellegem:“Na één jaar ben ik weer begonnen”

In de 30 jaar dat hij trainer is, kon Koen vertriest al zes keer een kampioenstitel wegkapen met zijn ploeg. (foto EDB) © Els Deleu
Redactie KW

Bellegemnaar Koen Vertriest (52) kon onlangs de kampioenstitel van de U15-voetbalploeg waarvan hij trainer is, vieren. Al 30 jaar is Koen trainer bij White Star Bellegem.

Koen woont samen met Greta Denutte in Bellegem. Hij is zelfstandig verzekeringsagent. “Mijn moeders vader is daarmee gestart en mijn vader nam dat over in bijberoep. Hij volgde daarvoor avondschool want hij werkte als technisch leraar.” In 1991 is Koen dan in de zaak gekomen. “Ik heb het een aantal jaren samen met mijn vader gedaan en doe het nu alleen.”

Blessures

Koen heeft altijd zelf gevoetbald, bijna altijd bij White Star Bellegem, waar hij op zijn zevende begon en heel de jeugd doorlopen heeft, maar van zijn 27ste tot zijn 30ste ook drie jaar bij SV Kortrijk. Daarna speelde hij nog enkele jaren in Bellegem maar rond zijn 32, 33 jaar moest hij stoppen wegens blessures. Ondertussen was hij in 1990 – toen hij 25 jaar was – al gestart als trainer bij White Star Bellegem. “Toen ik 25 jaar trainer was, ben ik een jaar gestopt. Ik dacht dat het een keer tijd was voor anderen, maar het kriebelde te veel. Na een jaar ben ik weer begonnen. Men heeft ook altijd trainers nodig.”

Het eerste jaar als trainer deed hij de 7- en 8-jarigen. “Ik hielp toen een oudere trainer zodat ik ook nog kon leren.” Daarna trainde Koen de kadetten. Dat komt overeen met de U15 van nu. Koen is altijd diezelfde leeftijd blijven trainen. “Ik voel me het best bij deze leeftijd. Ze zijn 13 tot 14 jaar.”

Zes keer kampioen

Koen had nog nooit miserie met een groep. Hij is rustig en praat met de jongeren. “Het is ook wel fijn dat ze al 11 tegen 11 op een groot veld mogen spelen. Dat is al écht voetbal.”

In december 2021 werd Koens ploeg kampioen. In de 30 jaar dat hij trainer is, kon hij al zes keer een kampioenstitel wegkapen met zijn ploeg. “We waren ook veel jaren tweede. Voor een ploeg als die van Bellegem is dat mooi, maar we hebben eigenlijk een hele goede jeugdwerking.”

In ruim 30 jaar tijd zag Koen al veel bestuursleden passeren. “Gelijk wie in het bestuur zit, het draait goed, en de jeugdwerking is altijd al goed ondersteund geweest. Als je iets vraagt aan het bestuur, probeert men altijd op je vraag in te gaan.”

Koen zit zelf bewust niet in het bestuur. Hij werd het al wel gevraagd. “Ik heb dat altijd al afgehouden, maar ik wil me gerust inzetten in het bestuur als ik geen trainer meer ben. Ik combineer dat liever niet.”

Koen zetelt buiten het voetbal nog in het bestuur van Unizo Bellegem. “Bestuursfuncties zitten bij ons wel een beetje in de genen”, zegt Koen, wiens vader Camiel jaren voorzitter van de Gezinsbond in Bellegem was. “Ik zag dat als kind, mijn vader was ook overal in betrokken.”

Beurtrol

Koens ploeg werd kampioen in december. “We hebben dit jaar een groep over twee leeftijden. Ik heb 22 jongens in de ploeg. Dat is te weinig om twee ploegen te maken. Een vaste kern van zeven tot acht jongens worden aangevuld met alle anderen die via een beurtrol opgesteld worden.”

De ploeg is het nieuwe seizoen deze maand alvast goed ingezet. De eerste match werd al met 7-1 gewonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier