Koen van Blauwe Kruis expert in tv-programma ‘Viervoeters’

Koen Van Daele helpt in het programma mee beslissen of een asielhond en een kandidaat-baasje voor elkaar geschikt zijn. © PM
Gillian Lowyck

In het nieuwe tv-programma ‘Viervoeters’ proberen Dominique Van Malder en Joris Hessels zoveel mogelijk asielhonden te koppelen aan nieuwe baasjes. Ze doen daarvoor een beroep op een team van experten. Een van de experten is Koen Van Daele, die al vele jaren actief is in het Blauwe Kruis van de Kust.

Op Play4 kan je sinds deze week het nieuwe programma Viervoeters bekijken, waarin asielhonden gekoppeld worden aan gezinnen die op zoek zijn naar een huisdier. Koen Van Daele (59) is al 21 jaar verbonden aan het Blauwe Kruis van de Kust. Hij geeft ook cursussen over hondengedrag, bij Syntra. “Je kan dus wel zeggen dat ik wat ervaring en kennis heb over honden”, lacht hij.

“Mijn rol in het programma was ervoor zorgen dat de geschikte match tussen hond en gezin werd gevonden. Er waren enorm veel kandidaten om een hond te adopteren. Ik maakte deel uit van een team van vier experten. Ik moet zeggen dat het voor mij een enorm positieve ervaring was. Niet alleen de crew was fantastisch, ook de andere experten. Het klikte meteen en we konden heel vlot samen overleggen.”

Het matchen zelf was niet altijd zo simpel. “Je moet weten, dieren die in het asiel zitten zijn meestal niet de gemakkelijkste honden”, weet Koen. “Mensen zijn vaak op zoek naar hetzelfde. Ze willen een brave, sociale hond waar ze affectie van krijgen. Zo’n dier heeft een hoge sociabiliteit, ook naar onbekende mensen toe. Dieren in het asiel hebben vaak een lage sociabiliteit. Ze wantrouwen onbekenden, zijn soms angstig of agressief.”

Graag meer balans

Volgens Koen is het dan ook belangrijk om meer balans te creeëren: “Wij mensen zien onszelf als de superieure, intelligente wezens. Als we een hond in huis nemen, verwachten we dat het dier zich aanpast aan ons. Terwijl het evengoed omgekeerd ook zo zou moeten zijn. Daar mag dus zeker wat meer balans in komen. Ik hoop dat mensen zich door het programma hiervan meer bewust worden”, geeft Koen tot slot nog mee.

Viervoeters is elke woensdag te zien op Play4 en goplay.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier