Koen Sohier verzamelt miniatuur politievoertuigen: “Zelfs Golf GTI die werd ingezet in tijd van bende van Nijvel”

foto RLa
Redactie KW

Er zijn heel wat verzamelaars van miniatuur of speelgoedautootjes, maar wat we bij Koenraad Sohier in Pilkem aantroffen, tart elke verbeelding. In amper zes jaar tijd verzamelde hij meer dan 1.000 verschillende modellen van politievoertuigen van over de hele wereld. “Kleine auto’s, groot plezier”, lacht hij.

“Het begon allemaal in 2015 naar aanleiding van een zogenaamde zandbakoefening bij de firma McBride, een rampoefening op kleine schaal, die ik samen met commissaris Debackere, toenmalig diensthoofd interventie aan het voorbereiden was. Er werd mij gevraagd te zorgen voor miniatuur voertuigen voor de hulpdiensten en zo kocht ik mijn eerste Renault Trafic schaal 1/76”, vertelt Koen, preventieadviseur bij de lokale politie Arro Ieper. Koen is getrouwd met Marijke Vanderschaeghe en vader van Elsemieke (27) en Pieterjan (23).

“Verzamelen zit in de familie. Mijn vader was verzot op sinaasappels en heeft tientallen jaren de bekende kleurrijke sinaasappelwikkels verzameld, gesorteerd volgens thema. De winkeliers spaarden ze op voor hem, thuis zat hij ze geduldig glad te strijken met het strijkijzer van moeder. En mijn broer is verzamelaar van miniaturen van landbouwmachines, de sector waarin hij beroepshalve actief is.

Vooral via internet

“Mijn collectie beperkt zich voornamelijk tot de modellen op schaal 1/43 en mijn belangrijkste bron is bijna vanzelfsprekend het internet. Enerzijds zijn er wereldwijd heel wat gespecialiseerde websites die nieuwe modellen uitbrengen en anderzijds zijn er de websites waar vaak koopjes te doen zijn.”

“Momenteel heb ik een 1.000-tal verschillende politievoertuigen. De waarde wordt vooral bepaald door de zeldzaamheid. Voor collector’s items moet je er meestal snel bij zijn. Als er van een model maar 250 of 500 van gemaakt worden voor de wereldwijde markt, kan je meestal vooraf inschrijven om er zeker eentje te bemachtigen.”

“Een collega van politiezone Brussel-Noord maakt replica’s van bestaande voertuigen, compleet met originele nummerplaat, juiste type lichtbalk en belettering van de politiezone. Ook in Zwitserland, Italië, en Israël heb ik contacten met verzamelaars, meestal mensen die zelf bij de politie werkzaam zijn. De aankoopwaarde wil ik hier ook niet prijsgeven want mijn vrouw leest me”, glundert Koen.

Zelfs sproeiwagens

“Ik leer ook heel veel bij over de geschiedenis van de auto, hoe politiediensten in andere landen georganiseerd zijn maar ook over politieke evolutie en geschiedenis zoals in ex-Joegoslavië, het voormalige Oostblok of Catalonië.”

“Het is prachtig om zien hoe politievoertuigen verschillen van land tot land en aangepast zijn aan de noden van het land. In Brazilië gebruikt men veel pick-ups, in Amerika is er een overload aan zwaailichten, in Afrika zijn de voertuigen zeer kleurrijk, in Australia heeft de wegpolitie enorme antennes wegens de grote afstanden en in Dubai en Abu Dhabi rijdt de politie met Lamborghini’s en andere luxe modellen.”

“Mijn collectie bestaat vooral uit Europese politiewagens, voertuigen openbare orde, van de speciale eenheden en zelfs sproeiwagens. Maar er zitten er ook tussen van Aziatische landen zoals Indonesië, China, Hong Kong, Singapore.”

Ook in Zwitserland, Italië, en Israël heb ik contacten met verzamelaars

“Prachtig en zeer gedetailleerd vind ik de oude modellen van de Zweedse politie en die van de voormalige Oost-Duitse Volkspolizei. De Japanse verkeerspolitie heeft dan weer als ‘specialleke’ dat de lichtbalk via cilinders in de hoogte kan gebracht worden om verder zichtbaar te zijn. Zwitserse en Italiaanse politie zijn beletterd in de verschillende landstalen of zelfs tweetalig.”

“Van de Belgische politie heb ik zowel miniaturen van de vroegere gemeentepolitie met blauwe streep als van de rijkswacht met oranje streep. Daar zitten enkele legendarische stukken bij zoals de Golf GTI die werd ingezet ten tijde van de bende van Nijvel.”

Wenslijstje

“Onlangs heb ik collega Wim Cardon nog een plezier kunnen doen met zo’n GTI waar hij zelf als rijkswachter destijds veel in gereden heeft. In vergelijking met veel landen zijn onze voertuigen zeer sober: blauwe strepen met lichtblauw accent voor de lokale en oranje accent voor de federale politie.”

“Op mijn wenslijstje staan nog replica’s van onze eigen voertuigen bij Arro Ieper en de voertuigen openbare orde & sproeiwagen van de federale politie. Laten maken is duur, dus misschien begin ik er ooit zelf aan…” besluit de verzamelaar. (RLa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier