Koen Sap pleit voor extra Torhoutse maatregelen in strijd tegen corona

Tijdens de Torhoutse gemeenteraadszitting van maandag pleitte onafhankelijk raadslid Koen Sap voor extra lokale maatregelen in de strijd tegen corona. Hij focuste onder meer op Torhout als schoolstad. Ook had hij het over het woonzorgcentrum Sint-Augustinus.

In de stationsomgeving geldt er als extra lokale maatregel momenteel een strikte mondmaskerplicht. Die wordt door de jeugd goed opgevolgd. © foto JS

“De coronacijfers zijn, om het zacht uit te drukken, momenteel dramatisch en zullen naar mijn mening nog rampzaliger worden”, zei hij. “Laten we met onze stad het voorbeeld tonen naar andere gemeenten toe en maatregelen treffen bovenop die van het falende federale beleid. Het is van primordiaal belang om de gezondheid van de inwoners en de schoolgaande jeugd te beschermen. Het openhouden van de scholen is van groot belang, maar wel graag met aanpassingen.”

Voorstel om sneltests te voorzien voor bezoekers rusthuis

Koen stelde zich vragen over de manier waarop de woensdagmarkt georganiseerd wordt, over de evenementen in het cultuurcentrum de Brouckere, de kleedkamerproblematiek in het stedelijk zwembad en het open blijven van de stadsbibliotheek.

“Ik maak me grote zorgen over ons woonzorgcentrum”, zei hij. “Momenteel is het toegestaan om een bezoek te brengen aan een inwoner van het rusthuis door één zogenoemde knuffelpersoon en nog eens vier andere personen die de afstandsregels moeten respecteren. Dat betekent dat er bijna 1.000 mensen op bezoek mogen komen. Ik vind dat heel gevaarlijk. Dit is om problemen vragen.”

“Ik stel voor dat de stad sneltesten aankoopt om het virus op te sporen. Zo’n test kost ongeveer 5 euro per stuk. Ik zou die testen in eerste instantie gebruiken voor de bezoekers van het woonzorgcentrum. Na een kwartier geeft de sneltest al resultaat.”

En dan is er nog het onderwijs. Koen Sap: “Laat de leerlingen volgens hun leeftijd op verschillende momenten met de schooldag starten, zodat je een grotere spreiding realiseert. Dat zal heel wat problemen vermijden, onder andere inzake de maaltijden en het openbaar vervoer. Ook de speeltijden zouden best op verschillende tijdstippen plaatshebben.”

Ruben Vangheluwe en Bavo Parmentier van Groen hadden eveneens vragen over de coronacrisis. Ze drongen erop aan dat de steunmaatregelen vanwege de stad in elk geval iederéén zouden bereiken. Ruben: “De stad lanceert bijvoorbeeld de Horeca Torhoutbon, maar wat met handelszaken die niet aan het systeem van Torhoutbonnen wensen deel te nemen?”

Verstrenging in woonzorgcentrum op stapel

Burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) zei dat Torhout qua besmettingsgraad tot de middenmoot van de West-Vlaamse gemeenten behoort. “Het virus raast maar door en ook onze stad kleurt sowieso dieprood”, zei hij. “Covid-19 slaat hard toe. We zijn dus zeker niet tegen strenge maatregelen, maar willen geen soloslim spelen, want dat leidt tot een wirwar aan regels. Wel hebben we het nodig geacht om een mondmaskerplicht in de stationsbuurt door te voeren. Voor de rest hebben we geen aanwijzingen dat onder meer het openhouden van het zwembad of de bibliotheek tot besmettingen heeft geleid.”

De burgemeester wees op de uitstekende samenwerking met de huisartsen en de plaatselijke campus van het ziekenhuis AZ Delta, maar onderstreepte dat het moeilijk is om de grote besmettingsbronnen te detecteren.

“Dat Torhout een scholenstad is, is zeker geen detail”, vervolgde hij. “De directies staan zwaar onder druk, maar doen al het mogelijke om het onderwijsgebeuren zo veilig mogelijk te laten gebeuren. U hebt gelijk, Koen, dat spreiding belangrijk is en de scholen doen hun best om hun organisatie waar mogelijk aan te passen.”

“Wat het woonzorgcentrum betreft, is er een verstrenging op komst. Er wordt straks maar één geregistreerde bezoeker per week meer toegelaten. Wat sneltests betreft, is het belangrijk dat het betrouwbare tests zijn, dus wachten we nog heel even af. Maar we zijn zeker niet tegen.”

En als antwoord op Groen: “Wat de Torhoutbonnen betreft: deelnemen kost de handelaar niets. Ik zie dus niet in waarom een handelaar niet op dit initiatief zou ingaan. Het is gratis!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.