Koen Margo uit Kachtem komt op vóór kanker

Koen Margo benadert kanker op een andere manier. © (foto Frank)
Redactie KW

Kinesist Koen Margo geeft twee voordrachten over kanker in het Buurthuis in Tielt en in De Spil in Roeselare. “Je hebt de actie ‘Kom op tegen Kanker’, bij mij gaat het over ‘Kom op voor Kanker'”, zegt Koen. “Ik wil allerlei vragen over kanker beantwoorden in een verstaanbare taal zodat mensen beter begrijpen wat kanker is en hoe we er moeten mee omgaan. Kom op voor kanker, noem ik dat.”

Koen Margo runt Kineko, een centrum voor sport en aetiopatische therapie. “Aetiopatie is geen techniek op zich, het is een verzamelnaam voor alle technieken die helpen om je fysieke, emotionele, mentale en/of spirituele lichaam op een gezonde manier terug in evenwicht te brengen”, staat er op de website te lezen.

“Om de zoveel tijd geef ik enkele keren een voordracht over onderwerpen als cholesterol, voeding, seksualiteit, de taal van je lichaam enz.”, zegt Koen. “Telkens probeer ik aan de mensen in begrijpelijke woorden uit te leggen waarover het gaat en wat je er kan aan doen.”

Toestel

Waarom die voordrachten? “Ik ga ervan uit dat iedereen geboren is met een fantastisch toestel: het lichaam! Alleen heeft ‘de schepper’ er geen handleiding bijgevoegd die duidelijk maakt hoe dat lichaam functioneert. Ik probeer via die voordrachten een soort handleiding te zijn.”

Koen weet veel over kanker omdat hij veel congressen over die ziekte bijwoonde. “Mensen zijn nog vaak te bang voor kanker, stel ik vast. Vroeger hadden de meesten zelfs al schrik om dat woord uit te spreken en ze durfden met elkaar ook niet openlijk over de ziekte spreken. Door allerlei projecten en infocampagnes rond kanker, door acties als ‘Kom Op Tegen Kanker’ is de ziekte meer bespreekbaar geworden. Wil je minder schrik hebben, dan is het belangrijk te leren begrijpen hoe kanker ontstaat en hoe je er moet mee omgaan. Omdat je kanker aks een ultieme reactie van het lichaam om het leven te behouden moet zien en niet als iets dat het lichaam doodt.”

“Tijdens mijn voordrachten krijg je antwoorden op allerlei vragen. Wat is kanker? Wat is de oorzaak? Waarom veranderen normale cellen in kankercellen? Hoe evolueert de ziekte? Wat kan je doen om van kankercellen normale cellen te maken? En wat met de erfelijkheid? Erfelijkheid is een kleine factor bij kanker. Voeding, omgeving, hoe er emotioneel mee omgaan zijn ook belangrijke factoren.”

“Stop dus met bang te zijn voor kanker, maar geef kanker alle liefde en aandacht die het nodig heeft. Ik kom niet op tegen kanker, ik kom op voor kanker.”

Koen Margo staat op donderdag 7 november om 19.30 uur in het Buurthuis in de Zwartegevelstraat 66 in Tielt. Dinsdag 19 november is hij om 14 uur in De Spil in de Hippoliet Spilleboutdreef 1 in Roeselare. (IB)

Een toegangsticket kost 15 euro. Inschrijven via info@kineko.be of via 051 30 33 79.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier