Koen Janssens uit Hooglede beklimt Mont blanc voor tweede keer en draagt mondmasker op top

Koen Janssens en zijn Italiaanse gids op de top van de Mont Blanc. © (foto JT)
Redactie KW

Koen Janssens is wellicht de enige mens die op het hoogste punt van West-Europa een mondmasker heeft gedragen. Hij deed dit op de top van de Mont Blanc, 4.810 meter hoog, om zo een statement maken in deze barre coronatijden.

Koen Janssens (52), farmaceutisch salesmanager en voormalig gemeenteraadslid van de gemeente Hooglede, houdt wel van moeilijke uitdagingen. Deze zomer beklom hij al voor de tweede maal de Mont Blanc, samen met een landgenoot, een Roemeen en een Italiaan. “De eerste keer was in 2006. We koppelden onze trektocht toen aan een goed doel. We zamelden we geld in voor kinderen met stofwisselingsziekten. Ook nu was het plan om weer de nodige fondsen bijeen te krijgen. Zo was ik in Hooglede graag een samenwerking aangegaan met het OCMW, waarbij zij anoniem mensen konden steunen die het moeilijk hebben denk bijvoorbeeld maar aan de aankoop van een nieuwe bril. Het was natuurlijk niet evident om in zware coronatijden aan te kloppen bij bedrijven terwijl ze het zelf zo moeilijk hebben. We lieten dit idee dan maar snel varen en toen kreeg ik een ander idee: een mondmasker dragen op de top, als statement en om iedereen ook een beetje wakker te schudden.”

Ademtekort

Zijn gids verklaarde hem gek toen hij op de top eventjes het mondmasker opzette. “Ik had het mondmasker meegenomen in mijn rugzak en helemaal boven besloot ik het een paar minuutjes op te zetten. Er is daar sowieso al de helft minder zuurstof dus ademen was vrij lastig. Maar mensen die corona ernstig te pakken hebben, kampen voortdurend met ademtekort.”

De tocht duurde drie dagen. Koen en zijn Italiaanse gids waren de enigen die tot op de top raakten. “Behalve fysiek is het ook mentaal erg lastig. Iedereen was sowieso wel goed getraind, maar onderschat zeker het mentale aspect niet. Onderweg kom je een paar keer jezelf tegen en dan mag je niet beginnen twijfelen.”

“Mensen met ernstige corona kampen voortdurend met ademtekort”

Koen heeft alvast al een aantal nieuwe uitdagingen in het achterhoofd. Zo droomt hij ervan om de Monte Rosa in Italië te beklimmen.

“Maar mijn grote droom blijft toch wel de Marathon des Sables. Ik zal natuurlijk ook geen eeuwigheid meer mogen wachten, want ik word er niet jonger op. Sowieso zal mijn volgende uitdaging ook weer gekoppeld worden aan een project. Dat helpt en geeft je extra moed, want je wil die mensen dan niet ontgoochelen,” besluit Koen. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.