Koen en Marijke komen al ‘bierstekend’ crisis door

Marijke Bax en Koen Demeulemeester tonen wat ‘biersteken’ juist inhoudt.© Davy Coghe
Marijke Bax en Koen Demeulemeester tonen wat ‘biersteken’ juist inhoudt.© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Koen Demeulemeester en Marijke Bax van in ‘t Nieuw Museum uit Brugge maken gebruik van de coronasluiting voor de realisatie van een opmerkelijk bierproject. “Als bierliefhebbers experimenteren we al langer met het mengen van bieren, ook ‘biersteken’ genoemd”, zegt Koen. “Door de coronacrisis hadden we meer tijd en kunnen we 18 unieke blends presenteren.”

Marijke Bax en Koen Demeulemeester hebben in niet-coronatijden meer dan de handen vol met de uitbating van hun grillrestaurant In ‘t Nieuw Museum in de Hooistraat in Brugge. Opmerkelijk aan hun zaak is de ‘pairing’ van welbepaalde bieren met de vlees- en visgerechten die er worden geserveerd. Koen toont zich al langer een gepassioneerd bierliefhebber en ook echtgenote Marijke raakte steeds meer geboeid door het edele gerstenat.

“Op een regenachtige zondagnamiddag besloten we, geïnspireerd door een boek over de geuzestekers, aan de slag te gaan met wat verloren flessen en overschotten bier”, vertelt Koen. “We gingen aan het mengen, vulden met nogal veel morsen wat flesjes af, plaatsen er een kurkje op en hoopten op iets lekkers. Het resultaat was er enkele weken later en viel eigenlijk best mee.”

Vroeger apart beroep

Later in datzelfde jaar verkochten ze hun eerste blendbiertjes Zure Pater en Roste Patrick voor de eerste keer in hun restaurant. “Toen kwam het vermaledijde jaar 2020”, gaat Koen verder. “We besloten ons hobbyprojectje eens echt deftig uit te werken want we hadden door de coronasluiting toch tijd genoeg. Waar dat ‘biersteken’ vandaan komt? Wel, de bierstekers vormden lang geleden eigenlijk een aparte beroepsgroep, naast de brouwers.

Het waren bierhandelaren die de drank per vat inkochten om die dan vervolgens zelf op fles te trekken. De taak van zo’n biersteker was dus niet alleen die van tussenhandelaar, maar vooral ook het mengen van bier van verschillende brouwsels en verschillende jaargangen. Vroeger deed men dit vooral om een constante kwaliteit te bereiken omdat de brouwsels onderling erg verschilden.”

Tijdrovend

Sowieso begint alles met het proeven. Marijke en Koen denken bij ieder bier dat ze in handen krijgen na over combinaties. “We werken steeds in series waar we in eerste instantie een basis hybride bier maken, een bier dat niet meer tot één stijl behoort maar een crossover is geworden”, legt Marijke uit.

“Van daaruit mengen we verder en maken we blends van deze basisbieren. Het is zeker een tijdrovend werkje, maar het blijft boeiend.” “Het is het perfecte huwelijk tussen onze voorliefde voor bier en de passie voor smaak die we kennen vanuit onze dagelijkse realiteit in het restaurant”, vult Koen nog aan. “We zijn alvast trots op ons uniek parcours met achttien unieke blends die we verkopen via onze website en enkele drankenhandels.”

Info: www.bierstekers.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier