Koen en Katrien, tandartsen in Nederland: “Hier snappen ze dat je in het weekend niet werkt”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Ons kikkerlandje verlaten om ergens een nieuw leven te beginnen aan een exotisch strand met palmbomen? Alle begrip. Maar Koen Coudron en Katrien Vermeulen zochten het iets minder ver van huis: ze verkasten 17 jaar geleden naar Veendam, zowat in het uiterste puntje van Nederland.

Koen Coudron uit Kortemark en Katrien Vermeulen uit Passendale hebben er intussen ook drie gezonde, pientere dochters: Inga (14) , Shadia (12) en Laura (8). Ze werken beiden in Mondzorg Golf van Riga, een ruime tandartsenpraktijk in Veendam.

Hoe ben je destijds in Nederland beland – en dan nog zowat in het uiterste puntje dat het verst van België verwijderd ligt?

“Op het einde van mijn studie tandheelkunde aan de universiteit van Gent hing een advertentie op het prikbord van de polikliniek tandheelkunde. Ze zochten een tandarts voor het opstarten van een nieuwe tandartspraktijk. De locatie was in 1998 nog niet bekend, maar wel dat het in het noorden van Nederland zou liggen. We zijn er toen eerst eens een weekje op vakantie geweest.”

“De intentie was om toen onder begeleiding in een tandartspraktijk te werken, werkervaring op te doen, maar nog niet volledig los. Ik heb ook nooit in het Belgische systeem gewerkt en dat zorgde voor onze onafhankelijkheid. We hadden nog niets opgebouwd. Dit beviel altijd heel goed en ik heb nooit de intentie gehad om dit eens twee jaar te doen en verder opnieuw te kijken.”

In 1999 begon je, intussen heb je een ruime schare medewerkers aan de slag. Je bent als het ware een ondernemer! Had je dat gedacht toen je de studies van tandarts begon?

“Toen ik in België studeerde heb ik nooit gedacht dat ik later met assistentes en preventie-assistentes zou werken of collega’s tandartsen, mondhygiënistes of tandprotheticus zou hebben. Vijf jaar geleden ben ik echt ondernemer geworden, want toen heb ik de praktijk volledig overgenomen en werd ik praktijkhouder.”

Koen en Katrien, tandartsen in Nederland:

Heb je als tandarts bepaalde voordelen in Nederland tegenover België? Fiscaal, naar verdiensten, arbeidsvoorwaarden, noem maar op?

“Ik denk dat er weinig fiscale voordelen bestaan ten opzicht van België, wel integendeel denk ik zelfs. Wat mij vooral aantrok waren de arbeidsvoorwaarden. En dat komt vooral omdat de mensen hier weten en ook begrijpen dat de tandarts niet ‘s avonds en niet in het weekend werkt, met uitzondering van de regeling voor de spoeddienst.

Ben je als West-Vlaming al helemaal ingeburgerd in het leven van alledag in je straat, stad, land?

“Als West-vlaming zijn we best goed ingeburgerd in de buurt. Aan de gebruiken van een land wen je heel snel. Dit doe je alleen als je geïnteresseerd bent om te blijven. We voelen ons op onze plek in Nieuwe Pekela.”

Voel je je nog Belg na 17 jaar in Nederland gewoond te hebben? Worden er wel eens grapjes gemaakt in de goeie traditie van Belgen versus Hollanders?

“Na 17 jaar in Nederland voel ik mij geen Belg meer, maar ik ben ook geen Nederlander. Ik voel mij vooral een Groninger-in-wording. Als Belg heb je wel het voordeel dat je niets verkeerd kunt doen, want je blijft een domme Belg…”

Koen en Katrien, tandartsen in Nederland:

Hoe gingen de Nederlanders in jouw kennissenkring om met de niet-kwalificatie voor het EK? Hebben ze voluit gesupporterd voor onze Duivels?

“In Nederland werd weinig over het EK voetbal gepraat, ook niets kleurde hier oranje. Dat was hier twee jaar geleden wel anders. Daarom stak de Belgische vlag nu ook goed af . Hier hebben ze wel iets meer met Die Manschaft, het Duitse nationale elftal.”

Zijn er Belgische zaken die je wel eens mist? Gewone Vlaamse boerenkost bijvoorbeeld?

“Wat we soms missen is een terrasje in het dorp, en een beetje de Bourgondische mentaliteit die wel in het Zuiden heerst. Lekkere bloedworst en een Belgische slagerij. Verse broodjes op zondag. We hebben ook anders leren koken, met meer Indonesische invloeden in de keuken.”

Welke kenmerken kan je echt naar waarde schatten bij de Nederlanders? Waaraan erger je je wel eens?

“De Nederlanders hebben goeie wegeninfrastructuur en zijn prima bouwers. Daar betaal je ook voor, maar dan heb je ook wat. De wegenbelasting ligt drie keer hoger dan in België. Hier wordt de fietser gerespecteerd en krijgt hij mooie veilige fietspaden, da’s nog een keer iets anders dan pakweg de Staatsbaan in Kortemark tussen Lichtervelde en Diksmuide. Dat daar nog mensen durven fietsen…”

Koen en Katrien, tandartsen in Nederland:

“Ook zijn een groot huis en een dure auto hier niet zo belangrijk. Ze zijn hier zeker niet met een baksteen in de maag geboren. Werken is belangrijk, maar vrije tijd des te meer. Ook verjaardagen worden voor alle leeftijden uitgebreider gevierd – je zult maar een grote familie hebben…”

“Ik erger mij weinig aan Groningers. Westerlingen daarentegen zijn soms minder sympathiek. Ik vind de zeventigers hier wel moderner dan in België. Ik erger mij des te meer aan sluikstorters, maar die heb je in België natuurlijk ook.”

Kom je nog vaak terug naar de streek waar je opgroeide? Bij bepaalde jaarlijkse aangelegenheden bijvoorbeeld?

“We komen regelmatig terug in Kortemark, Passendale en Roeselare. We wonen naast de gebouwen van Roularta. Terugkeren voelt net als vakantie. Nu de kinderen ook volop activiteiten hebben in het weekend, kunnen we alleen in de vakantieweken naar België op bezoek komen. Wat in iets meer dan vier uur te rijden is. Kortemark-kermis is altijd leuk!”

Zie je jezelf ooit nog terugkeren naar ons land? Sommigen willen toch graag ‘hier oud worden’ of zelfs ‘hier begraven worden’. Hoe zit dat bij jullie?

“Wij zien ons niet terugkeren naar België. We hebben ook te veel vergelijking kunnen maken met België en oud worden in België spreekt ons niet aan. We betalen hier onze belastingen.”

Kan je onze lezers, die op reis zijn in jouw regio, trakteren op een goeie tip die niet in de toeristische brochures te vinden is maar waar de locals gek op zijn?

Koen en Katrien, tandartsen in Nederland:

“We zitten hier in Oost-Groningen, waar moerassen drooggelegd zijn en met handenarbeid zijn afgegraven voor de turfwinning. Kortom: op zich al een prachtige geschiedenis. Je hebt mooie wijde vlaktes, zo plat als een pannenkoek. Prachtig om te wandelen en te fietsen. We zitten hier ook dicht bij de Drentse bossen, een beetje te vergelijken met de Ardennen, met dat verschil dat ze vlak zijn. En er is het Nije Hemelriek: een zandwinning in de bossen. Daar vind je een prachtig zandstrand, zoet water, schaduw van de bomen… en geen file!”

(Frederik Jaques)