Koen Demuynck van Blueberry Hill hoopt op klimzalen in Kortrijk en Zwevegem

Koen Demuynck in de boulderzaal in Blueberry Hill. © EDB
Redactie KW

Als het van Koen Demuynck van Blueberry Hill in Kortrijk afhangt, komt er een olympische klimzaal in Transfo in Zwevegem en een boulderzaal in het hoofdgebouw van Vetex in Kortrijk. De gesprekken lopen, maar er is nog geen definitieve beslissing.

In het voorjaar ging Koen Demuynck op zoek naar een nieuwe locatie voor Klimzaal Blueberry Hill die nu in de Oudenaardsesteenweg ligt. Het gebouw werd verkocht en er zouden appartementen komen. Daarnaast werd de klimzaal ook te klein.

In Kortrijk, Zwevegem, Moeskroen en Roeselare werden mogelijke pistes bekeken en in Zwevegem en Kortrijk werden die concreet uitgewerkt. “Eventueel komt ook Moeskroen nog met een voorstel”, zegt Koen.

Olympisch sportklimcomplex

In Zwevegem zijn er vergevorderde gesprekken om een olympische klimzaal te voorzien in Transfo. “We hebben nog geen definitieve goedkeuring. In oktober is er nog een vergadering met de projectgroep Transfo en de gemeente Zwevegem. We hopen daarna de knoop te kunnen doorhakken.”

Nu klimmen een olympische sport wordt, omvat dit drie disciplines. Er is het leadklimmen of lengteklimmen, dat 15 meter hoog gaat en beveiligd wordt met touwen. Je hebt het boulderen, dat maximum 4,5 meter hoog is en beveiligd wordt met matten. Er is ook het speadklimmen, waar je zo snel mogelijk een parcours van 15 meter hoog moet beklimmen. “Deze drie disciplines willen we onderbrengen in dit sportklimcomplex in Zwevegem. Ook op vlak van bereikbaarheid is Transfo prima.”

Grootste boulderzaal van België

“In Kortrijk zijn we eigenlijk al drie jaar aan het kijken voor een bijkomende oplossing, vooral voor de vakanties… tot we in het voorjaar wisten dat we op zoek moesten naar een volledig nieuwe plaats. We zijn al sinds mei bezig met een mogelijkheid te zoeken in het hoofdgebouw van Vetex. Met een volledig uitgeruste klimzaal zou er daar een te grote impact zijn op vlak van verkeers- en parkeerdruk, vreesde de buurt. Er zijn nu plannen om in Vetex een boulderzaal te maken met verschillende moeilijkheidsgraden voor volwassenen, maar ook één specifiek voor jongeren met de grepen dichter bij elkaar, zachtere matten en speelse elementen”, klinkt het.

“Het zou de grootste boulderzaal van België worden. We zouden er 400 verschillende parcoursen kunnen uitwerken. We willen er ook een kleine brasserie in onderbrengen met kleine gerechtjes, alternatieve drankjes en streekbiertjes.”

Boulderen is heel populair, ook bij studenten. “Aangezien Vetex centraal in Kortrijk ligt, kan je het gemakkelijk met de fiets bereiken.”

Past in de stadsbeleving

Koen gelooft sterk in het boulderverhaal in Vetex. “Het is een hippe en jeugdige sport die je zowel alleen als met verschillende mensen samen kan beoefenen. Klimmen past als sport in de stadsbeleving, in het gebouw en in de wijk rond Vetex”, aldus Koen.

“Hiermee zijn we al bezig sinds mei. We kwamen al samen met het SOK (StadsOntwikkeling Kortrijk) en met schepenen. We maakten al plannen voor de invulling van 1.100 vierkante meter op de gelijkvloerse verdieping en 1.000 vierkante meter op de verdieping voor het boogschieten en het speleoparcours, met ook nog 300 vierkante meter eigen invulling voor de buurt en een doorgang voor de buurt op de gelijkvloerse verdieping. Er werd echter nog altijd geen politieke beslissing genomen.”

Uniek aanbod

Koen hoopt dat zowel het project in Zwevegem als in Kortrijk groen licht krijgen. “We hebben immers altijd al een goede samenwerking gehad met Zwevegem en de sportdienst van Kortrijk. Er is hier een groot aanbod van sportkampen. In de zomer kwamen hier meer dan 400 kinderen en jongeren naar klimkampen en in de paasvakantie waren er dat meer dan 200. “Als onze klanten in de twee vestigingen terechtkunnen, staan we garant voor een zeer groot en uniek complementair aanbod.”

Als alles goedgekeurd zou worden, moet er tegen eind maart 2019 een dossier ingediend worden naar Sport Vlaanderen voor subsidies. “Als het dossier ingediend is, kunnen we starten.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier