Koelwagen met 23 transmigranten gevonden in haven Zeebrugge

In de haven van Zeebrugge werden 23 transmigranten aangetroffen in een koelwagen. © belga
Redactie KW

De politie trof donderdagmorgen 23 mensen in een gesloten koelwagen aan in de transportzone van de haven van Zeebrugge. Het ging om twintig mannen en drie vrouwen. De temperatuur in de koelwagen bedroeg amper twee graden, maar niemand is in levensgevaar.

Twee graden. Zo koud was het in de koelcontainer waar donderdagmorgen 23 mensen uit gehaald werden. Ze zaten verscholen tussen de kaas en yoghurtpotjes. Klaar voor de grote oversteek naar Groot-Brittannië. Maar zover kwam het niet. De twintig mannen en drie vrouwen werden nog voor de container op de boot gezet kon worden ontdekt. Ze werden ontdekt tien het transport werd geopend om de lading eruit te halen. De scheepvaartpolitie kwam met enkele ploegen ter plaatse en ontfermde zich verder over de transmigranten. Zij zullen ter beschikking gesteld worden van de dienst vreemdelingenzaken.

Waremme

Volgens het parket is er opvandaag geen enkele link tussen het Zeebrugs bedrijf waar de goederen tijdelijk gestockeerd moesten worden en het feit dat transmigranten werden aangetroffen in een koeltransport dat in het betreffende bedrijf een lading moest lossen. Het gebeurt geregeld dat transporten elders in het land door mensensmokkelaars worden geviseerd om hun slachtoffers in onder te brengen. Na de eerste vaststellingen wordt uitgegaan van de hypothese dat de transmigranten in het koeltransport zijn gestopt in de regio van Waremme, vermoedelijk afgelopen nacht, waar de chauffeur zijn rust heeft genomen.

De scheepvaartpolitie kwam met enkele ploegen ter plaatse.
De scheepvaartpolitie kwam met enkele ploegen ter plaatse.© AFr

Als mensensmokkelaars op een parking of een bedrijventerrein vaststellen dat een lading van een stilstaande vrachtwagen het Verenigd Koninkrijk als bestemming heeft, laden zij de personen in in de hoop dat het koeltransport effectief via een haven naar het Verenigd Koninkrijk zal reizen. In dit geval is het transport niet meteen de haven van Zeebrugge ingereden, zoals de mensensmokkelaars allicht hadden gehoopt, maar moest de lading eerst worden uitgeladen in een Zeebrugs bedrijf in de transportzone om pas in een tweede fase met andere transporten naar het Verenigd Koninkrijk te worden verscheept.

Drie maanden na drama

De ontdekking gebeurde amper drie maanden na het drama in Essex. Toen werden 39 transmigranten dood aangetroffen in een koelcontainer. Zij hadden de oversteek wel gemaakt, maar bekochten die met hun leven. Het bleek om Vietnamese gelukzoekers te gaan die door een georganiseerde bende in de container waren gestopt. Ze waren de haven van Zeebrugge gepasseerd zonder dat de koelcontainer gecontroleerd was. Een vaststelling waar het Zeebrugse havenbestuur zeer verveeld mee zat.

De keuze voor een koelcontainer was dan ook verre van toevallig. Die kunnen nu eenmaal minder scherp gecontroleerd worden. Ze zijn enerzijds verzegeld en anderzijds zorgen de dikke wanden ervoor dat zelfs de moderne technologie niet altijd even bruikbaar is. Maar naar aanleiding van het “drama van Essex” werden extra en verscherpte controles aangekondigd. In november vond er in elk geval één plaats, want toen werden 56 koelcontainers gecontroleerd. Transmigranten werden toen niet ontdekt. (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier