Koekelare: “Wie voor een zieke zorgt, is een échte Krak”

Cecile Hoorne en haar man Willy Vandousselaere met op de achtergrond hun huwelijksfoto en enkele foto's van hun kinderen Davy en Evy. © BC
Redactie KW

Overal waar ze haar steentje kan bijdragen, zal Cecile Hoorne dat doen. “Soms ligt ons huis vol pakjes met lotjes of bak ik uren aan een stuk koekjes of wafels voor het goede doel. Als het ene evenement gedaan is, staat de andere activiteit al klaar. Maar ik doe dat graag”, glimlacht ze breed.

Cecile Hoorne (57) woont met haar man Willy Vandousselaere langs de Catstraat op De Mokker.

Terwijl Cecile een duivel-doet-al is bij verschillende verenigingen, is Willy bij geen enkele vereniging aangesloten. “Ik ben na de activiteiten de man van de vuilkar”, grapt Willy. “Ik ben bij niets aangesloten, maar ze kunnen dikwijls op mij rekenen voor de opkuis.”

Burgervader van Zoutenaaie

Cecile is actief bij fietsclub De Flandriens, de parochieraad, Ziekenzorg, 11.11.11, KVLV,… En ze is ook OCMW-raadslid voor CD&V. “Het politiek bloed loopt eigenlijk een beetje door mijn aderen. Mijn grootvader Oscar Kinget was burgemeester van Zoutenaaie, lange tijd het kleinste dorpje van België. Hij werd nog opgevolgd door mijn nonkel Daniel Kinget, de laatste burgemeester van Zoutenaaie”, duikt Cecile de familiegeschiedenis in.

“Ik behaalde bij de laatste verkiezingen in 2012 40 stemmen meer dan in 2006, maar CD&V belandde in de oppositie. In de vorige legislatuur was ik drie jaar OCMW-raadslid en drie jaar gemeenteraadslid. Nu ben ik lid van de OCMW-raad, maar ik voel me evenveel in m’n element in de OCMW- als in de gemeenteraad.”

Mijn grootvader was burgemeester van het kleinste dorpje van België

De kiem van haar druk sociaal leven ligt in het Mokkerschooltje, waarvoor Cecile zich nog altijd voor inzet. “Toen de kinderen klein waren, had ik nog geen zo’n actief sociaal leven. Mijn man werkte veel, ik had mijn job en moest voor de kinderen zorgen. Het is pas later, toen de kinderen groter werden dat ik van het ene engagement in het andere gerold ben”, vertelt Cecile. “Toen onze zoon in het eerste leerjaar zat, werd een barbecue georganiseerd op het schooltje van De Mokker. Ik hielp mee groenten schoonmaken, alles klaarzetten,… Ik weet nog goed dat er toen 50 gasten waren ingeschreven, door de jaren heen is dat aantal vertienvoudigd. Ik heb al veel plezier beleefd met het team van De Mokker…”

Misdienaar en lector

“Ook door mijn kinderen ben ik in de parochieraad gerold, want zij waren misdienaar en lector. Veel van mijn engagementen zijn trouwens vanuit een christelijke overtuiging gekomen. In de parochieraad en bij Ziekenzorg heb ik veel goeie vrienden.”

“Vroeger haalde ik bij de abonnees van het parochieblad Kerk en Leven het inschrijvingsgeld op”, herinnert Cecile zich. “Toen moest ik het geld naar de bank brengen of in de bank controleren of de mensen al hadden overgeschreven. Dankzij de digitalisering gaat dat nu gemakkelijker.”

VRAGENRONDJE

Wat is je lievelingseten?

“Mijn voorkeur gaat uit naar kip met frietjes, maar eigenlijk ben ik geen moeilijke om te eten. Ik ben een alleseter.” (lacht)

Wie is je favoriete zanger(es)?

“Ik houd van de muziek van Dana Winner. Maar ik heb op televisie ook het programma Eurosong gevolgd en ook die liedjes kon ik wel smaken. Talent van eigen bodem krijgt zeker een kans bij mij.”

Koekelare of terug naar Lampernisse, waar je roots ligt?

“Ik heb erg graag in Lampernisse gewoond. Ik heb er een heel gelukkige jeugd beleefd op de boerderij met mijn ouders, vele broers en zussen. Maar ik zou niet meer terug willen. Koekelare heeft veel meer mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld veel meer handelszaken.”

Wat is je favoriete plek in Koekelare?

“Koekelare heeft veel mooie plekjes, maar ik ben nog liefst van al thuis. Ik geniet ervan als ik kan koken voor mijn man, kinderen en kleinkinderen.”

Wat mis je in de gemeente?

“Ik vind niet dat onze gemeente echt iets mist, maar misschien zou een gemeentelijk zwembad wel welkom zijn voor de inwoners van Koekelare.”

Wat zou je veranderen mocht je burgemeester worden van Koekelare?

“Onze burgemeester doet het goed en ik vind dat het beleid in Koekelare soepel verloopt, dus ik zou niets veranderen.”

Wat vind je van deze Krak-verkiezing?

“Het is een positief initiatief en ik vond dat alle genomineerden dé Krak van Koekelare mochten worden. Maar voor mij zijn de echte kraks de mensen die thuis zorgen voor iemand die ziek is. Zij doen dat dikwijls tussen vier muren, terwijl niemand het ziet. Zij verdienen de titel nog meer dan ikzelf…”

BIO

Privé

Groeide op in een landbouwgezin in Lampernisse. Trouwde in 1978 met Willy Vandousselaere en verhuisde naar Koekelare. Mama van Davy (landbouwer), getrouwd met Lesley Desaever, en Evy (kleuterleidster), getrouwd met Wim Vanheule. Vic, Dré, Tiel en Ella zijn haar kleinkinderen, een vijfde is op komst.

Loopbaan

Verzorgende aan huis sinds 1977.

Vrije tijd

Koken, fietsen, tuinieren, zorgen voor de kleinkinderen, actief als (bestuurs)lid van veel verenigingen, zetelt in de OCMW-raad van Koekelare,…

(Bieke Cobbaert)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.