Koekelare stuurt steun- en hulpkaartje naar elke jongere: “Jongeren zouden in de fleur van hun leven moeten zijn”

We herkennen van links naar rechts Jana Syoen, Stijn Ramboer en Valerie Vierstraete. (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
We herkennen van links naar rechts Jana Syoen, Stijn Ramboer en Valerie Vierstraete. (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

De coronacrisis heeft ook een grote impact op het mentaal welbevinden van jongeren. Ze mogen elkaar buiten school niet zien of mogen soms zelfs helemaal niet naar school. Hun hobby’s worden hen ontzegd en feestvieren kan ook al een tijdje niet meer. Om hen te steunen, stuurt de gemeente Koekelare haar jongeren een kaartje met daarop enkele hulplijnen.

“Veel mensen voelen zich minder goed sinds het begin van deze pandemie, maar we stellen toch vast dat in het bijzonder de jongeren heel hard getroffen worden. Ze zouden in de fleur van hun leven moeten zijn, maar dit wordt nu verstoord”, zegt schepen van Gezondheid Stijn Ramboer. “We willen de jongeren uit onze gemeente laten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat er heel wat hulplijnen zijn waar ze terechtkunnen. Praten is en blijft heel belangrijk.”

Koekelare engageert zich sinds 2019 als Warme Gemeente en ontwikkelt een beleid rond het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren. Gezien dit engagement ontwierp de intergemeentelijke preventiewerker, Jana Syoen, twee kaartjes voor de jongeren uit Koekelare. “Het eerste kaartje is bestemd voor de middelbare scholieren. Op hun kaartje wordt specifiek verwezen naar de hulpverleningssites NokNok, WATWAT en Warme William waar je tips en informatie vindt rond heel wat actuele thema’s uit het leven van jongeren. Het andere kaartje werd ontworpen voor de doelgroep jongvolwassenen. Daarop verwijzen we naar de website van de nieuwe geluksdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Op beide kaartjes staan ook nog eens de algemene hulplijnen voor jongeren vermeld, namelijk AWEL (102), de Zelfmoordlijn (1813) en Tele-Onthaal (106)”, legt Jana Syoen uit.

Koekegoed

Ook de lokale hulplijn, vzw Koekegoed, werd niet vergeten. “Klopt, op beide kaartjes staat Koekegoed vernoemd. Deze vzw bestaat uit een team ervaringsdeskundigen dat laagdrempelige hulp en een luisterend oor aanbiedt. Sinds kort hebben ze een ontmoetingsplaats ‘Praatpunt De Wasbeer’ waar jongeren terechtkunnen voor een babbel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier