Koekelare krijgt er zeven assistentiewoningen bij

Noël Maeckelbergh aan de achterzijde van de nieuwe assistentiewoningen die worden gerealiseerd in de Zuidlaan in Koekelare. © foto BC

In 2012 verwelkomden Noël Maeckelbergh en Rita Callewaert de eerste inwoners in de serviceflats van residentie Noria in de Dorpsstraat. In 2016 werd het complex uitgebreid langs de Brouwerijstraat en momenteel worden er zeven nieuwe assistentiewoningen gebouwd in de Zuidlaan. Zo groeit Noria uit tot een site voor ouderen in hartje Koekelare. “Nieuwe inwoners kunnen hier komen wonen tegen de kermis.”

Noël Maeckelbergh (65) en zijn vrouw Rita Callewaert uit de Blondekensveldweg in Koekelare zijn bezig met Noria, een residentie met assistentiewoningen, uit te breiden. “Oorspronkelijk hebben we onze eerste assistentiewoningen gebouwd in de Dorpsstraat. Toen noemden de assistentiewoningen van vandaag nog gewoon serviceflats”, start Noël, die in de landbouwsector werkte, maar nu aanspreekpunt is voor de bewoners van de assistentiewoningen in Noria. “In 2012 verwelkomden we onze eerste bewoners.”

Enkele jaren later zagen Noël en Rita de mogelijkheid om residentie Noria uit te breiden met nieuwe serviceflats langs de Brouwerijstraat. En nu doen ze dat dus opnieuw. “Net zoals na het eerste gebouw in de Dorpsstraat, hadden we na het tweede gebouw ook gezegd dat we het niet meer bij zouden bouwen. Maar toen deed zich de opportuniteit voor om een pand langs de Zuidlaan te kopen. Daar voorzien we zeven nieuwe serviceflats die tegen de kermis in september klaar moeten zijn. Er zijn er al vier besproken, dus er zijn er ook nog drie vrij. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen.”

Nieuw in de sector

“Hoe het komt dat wij begonnen zijn met de uitbating van serviceflats? Wel, we konden natuurlijk ook appartementen zetten langs de Dorpsstraat. Maar op advies van de burgemeester kozen we voor serviceflats. We kenden niets van deze sector, maar hebben ons uitgebreid geïnformeerd, de nodige vergunningen verkregen en een samenwerking aangegaan met het Meunyckenhof. Dankzij de positieve mond-tot-mondreclame konden we al onze serviceflats verhuren. Een pluspunt is natuurlijk ook dat we hier op een steenworp van de markt liggen en dat er binnen een straal van 200 meter een bakkerij, beenhouwerij, krantenwinkel, viswinkel,… is.”

Noël is het aanspreekpunt voor de bewoners. “Ik ben hier omzeggens elke dag en er is ook een verpleegkundige die 24 op 24 bereikbaar is. De bewoners wonen hier op zichzelf, maar ze kunnen vragen wat ze nodig hebben. Willen ze zelf koken is dat goed, willen ze eten laten bezorgen, dan is dat ook goed. We proberen het hier zo aangenaam mogelijk te maken voor de mensen. Zo hebben we recent een busje aangekocht waarmee we de bewoners kunnen vervoeren. Twee keer per maand gaan we ook naar de Gezellige Tallore waar de bewoners een leuke namiddag kunnen beleven. We vieren hier ook dikwijls een feestje, zoals op oudejaarsavond. Het is niet omdat mensen boven de 80 zijn dat ze niet meer willen feesten”, lacht Noël.

Geen voorkeur

In Noria is iedereen welkom. “We hebben hier zowel mensen afkomstig van Koekelare, Ichtegem en Oostende, maar we hadden hier ook al mensen uit Zelzate. Wij hebben absoluut ook geen voorkeur op politiek of religieus vlak. En wie hier komt wonen, kan hier blijven wonen. Als mijn vrouw of ik door omstandigheden niet meer verder kunnen met de uitbating, dan nemen de kinderen residentie Noria over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier