Koekelare is grootste landbouwgemeente van West-Vlaanderen

KOEKELARE / JAN LIEvENS schepen van Landbouw (foto Coghe) © Foto Coghe

Zo’n 94 procent van de Koekelaarse bodem wordt gebruikt voor de landbouw. Met liefst 10 procent minder laat Koekelare opvolger Lo-Reninge ver achter zich. “Dit verbaast mij niet”, zegt schepen Jan Lievens.

Dat Koekelare goed scoort in lijstjes, bleek al in het verleden. Uit een onderzoek van de gemeente- en stadsmonitor in 2018 resulteerde dat de Koekelarenaars met liefst 87 procent de op één na meest fiere bewoners van West-Vlaanderen zijn. Alleen Knokke-Heist doet beter. Uit dat onderzoek bleek ook dat liefst 96 procent van de Koekelarenaars graag in zijn gemeente woont.

Maar Koekelare prijkt dus ook helemaal bovenaan een ander lijstje, dat van de West-Vlaamse gemeentes met de meeste landbouwgrond.

Jan Lievens (Open VLD) werd vorig jaar voor het eerst schepen, hij kreeg onder meer de bevoegdheden sport, jeugd en economie, maar ook landbouw. “Een relatief nieuwe materie voor mij”, bekent de schepen (33) die ook als vastgoedmakelaar werkt.

“Door mijn job kwam ik wel al in contact met landbouwers, bijvoorbeeld bij de verkoop van landbouwgronden of hoeves. Ook mijn grootvader Lucien Lievens uit Eernegem was actief in de landbouw, meer bepaald als loonwerker. Een bedrijf dat later overgenomen werd door mijn nonkel Boudewijn Lievens.”

De volledige oppervlakte van Koekelare is 3.918 hectare, liefst 3.723 hectare daarvan is landbouwgrond. De gemeente heeft 8.739 inwoners, wat goed is voor 426 m² landbouwgrond per persoon.

Dat Koekelare met 94 procent landbouwgrond de grootste landbouwgemeente is van West-Vlaanderen, daar was de schepen zich niet van bewust. “Al verbaast het me zeker niet. Ik had verwacht dat we bij de grootsten behoorden, maar ik dacht dat bijvoorbeeld Diksmuide procentueel over nog meer landbouwgrond beschikte.”

Op zoek naar rust

Zo’n oppervlakte aan landbouwgrond bekent ook dat er rekening gehouden moet worden met de landbouwers.

“Ik heb contact gehad met de mensen van het Algemeen Boerensyndicaat Koekelare en van de Landelijke Gildes. Zij vragen om rekening te houden bij wegenontwerpen met hun noden. Zo worden de landbouwvoertuigen groter, maar ze moeten natuurlijk wel over onze landelijke wegen kunnen rijden. Ook als we snelheidsvertragende maatregelen nemen, moeten we daarmee rekening houden.”

“Koekelare is al altijd een landbouwgemeente geweest. Uit mijn job als vastgoedmakelaar ondervind ik dat dat ook mensen aantrekt. Mensen uit steden willen de rust komen opzoeken en die rust vinden ze in Koekelare. Daarnaast passeert er ook heel wat fietstoerisme langs onze landelijke wegen. De fietsers stoppen in onze gezellige dorpskernen of in een van de vele horecazaken die Koekelare rijk is.”

Die landelijke wegen zullen we opwaarderen. Dit jaar investeren we 750.000 euro in de Venneweg, Cattaertstraat, Gistelstraat en Leugenboomstraat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier