Koekelaarse vrienden zetten het Deense spel ‘Klask’ bij ons op de kaart

Het nieuwe nationale gezelschapsspel van Denemarken leren kennen? Dat kan op woensdag 28 november in bowling De Goe Smete. Daar stellen Arne Vandewaetere en Sam Coene Klask voor, een magnetisch bordspel voor kinderen van 8 tot 80. Ze organiseren tevens het eerste Klask-tornooi van België. “De eerste vier zijn zeker van een plaatsje op het Belgisch kampioenschap”, aldus de oprichters van Klask Belgium.

“Klask kan gespeeld worden door jong en oud. Het is niet moeilijk, het duurt niet lang en het is heel leuk”, aldus het duo dat het magnetische bordspel in België promoot. © Foto BC

Sam Coene (28) en Arne Vandewaetere (30) zijn allebei afkomstig uit Koekelare en werken bij ADRD Products in Aartrijke, een bedrijf gespecialiseerd in brandveiligheid. Om hun zinnen op de werkvloer te verzetten, spelen ze op tijd en stond een spelletje Klask. “Voor het werk, in de middagpauze en na het werk een spelletje Klask zijn ondertussen traditie geworden. En ja, het kan er wel eens hevig aan toegaan, want we houden allebei wel van een beetje competitie”, steekt Arne van wal. Hij speelt voetbal bij VV Koekelare, Sam bij KSV Diksmuide.

Per toeval ontdekt

Het was Arne die vorig jaar Klask ontdekte. “Heel toevallig kwam ik het spel tegen op Bol.com en bestelde het. Het was niet zo duur – ik denk 35 à 40 euro – en het zag er mij wel iets leuks uit. Het spel werd hier op het bedrijf geleverd halfweg 2017, maar het stond hier meer dan een half jaar aan de kant. Tot Sam op een dag ergens begin 2018 zei dat spel staat hier al zo lang, zouden we het niet beter eens spelen. Zo gezegd, zo gedaan en we waren vrijwel meteen verkocht. Het is echt zo’n leuk, verslavend spel en het verveelt nooit. Het duurt ook niet lang om het te spelen. Een spelletje kun je al in tien minuten spelen. Bovendien kan Klask gespeeld worden door jong en oud. Hoe je Klask kunt omschrijven? Het is een combinatie van airhockey en tafelvoetbal.”

Niet te vinden

Toen Sam zelf een spel wou kopen voor thuis, vond hij het spel nergens online. “Het was overal uitverkocht of het was niet meer leverbaar. Dus gingen we op zoek naar de distributeur. Zo kwamen we deze zomer in contact met de organisatie achter Klask. Ze stelden ons voor om hier in België de federatie Klask Belgium op te richten en zo ging de bal snel aan het rollen. Tussen pot en pint beslisten we om het te doen en in september was de federatie al een feit. Het is de bedoeling dat we het spel hier in ons land promoten. Dat doen we voor alle duidelijkheid op vrijwillige basis. Het is ook de bedoeling dat we met onze federatie een Belgisch kampioenschap Klask organiseren. Dat zal wellicht plaatsvinden in de zomer. Een exacte locatie is er nog niet, maar we zouden het zeker zien zitten om dat hier in Koekelare te doen”, vervolgt Sam.

“Aan het spel hangt trouwens ook een leuk verhaal vast”, gaat Arne voort. “Het werd in drie à vier jaar geleden uitgevonden door Mikkel Bertelsen, een timmerman uit Denemarken. Hij was niet op tijd aan kerstcadeaus geraakt, dus besloot hij er zelf maar te maken.Met enkele plankjes, magneetjes, pionnen en een balletje maakte hij Klask. Het spel won al snel aan bekendheid in Denemarken en het is daar zo enorm aangeslagen dat het spel het nieuwe Deense nationale gezelschapsspel is geworden. Iedereen speelt het daar, van thuis, tot in het café en in de sportclub. En van daaruit is het spel de hele wereld aan het veroveren.”

“Wij hebben ondertussen het spel al geïntroduceerd bij onze voetbalclubs en daar werd het fantastisch goed onthaald. Ze houden er zelfs al tornooitjes onder elkaar. We krijgen steeds maar meer vraag van andere voetbalclubs en verenigingen naar spelborden.”

Eerste tornooi

Op woensdag 28 november om 18.30 uur organiseert het duo een intro-avond in bowling De Goe Smete in Koekelare. “Iedereen is welkom om Klask te ontdekken en om het spel uit te testen. Wij geven de nodige uitleg. Na de intro organiseren we ons eerste tornooi. De top vier kwalificeert zich meteen voor het Belgisch kampioenschap dat we in de zomer van 2019 zullen organiseren. De Belgisch kampioen verovert een ticket voor het wereldkampioenschap in Finland.”

Zelf ook kans?

Of Arne en Sam zelf kans maken om op Finse bodem te staan in 2019? “We hebben ons nog met niemand anders kunnen meten, dus het is wat tasten in het duister. Misschien zijn er nog wel Belgen die dit spel al helemaal onder de knie hebben?! Dat zullen we merken op ons tornooi… Maar als we mogen afgaan op wat we online al gezien hebben, denk ik dat we een WK-niveau halen van acht op tien. Maar als het één van ons zou zijn die het wereldkampioenschap haalt, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk Sam zijn. Al weet ik ondertussen wel al hoe ik hem onderuit kan halen!” (grijnst)

https://klaskbelgium.wixsite.com/klaskbelgium

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.