Koekelaarse speelt elke avond ‘We zullen doorgaan’

© Gino Coghe

In Ieper weerklinkt elke avond om 20 uur de Last Post aan de Menenpoort en sinds kort heeft ook de Belhuttebaan in Koekelare op hetzelfde tijdstip zijn ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy. Die wordt instrumentaal verklankt door Jozefien Stellamans.

Jozefien kwam vorige week op het idee nadat ze een reportage zag op televisie. “Daarin toonden mensen hoe ze zich bezighouden tijdens de coronacrisis. Zo was er iemand die op een dak het lied We zullen doorgaan van Ramses Shaffy speelde. Vlamo (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie red.) had het initiatief genomen om de partijen van dat nummer online te gooien met als doel de muzikale verbondenheid in tijden van corona een duwtje in de rug te geven”, vertelt Jozefien.

Bedoeling is dat muzikanten na het dagelijks applaus voor de zorgverleners om 20 uur muziek spelen. Om iedereen te bedanken die zich inzet in deze crisis, maar ook omdat muziek verbindt en ontspant. En geen toepasselijker nummer hiervoor dan We zullen doorgaan van Ramses Shaffy, dachten ze bij Vlamo.

“Ik ging op zoek naar de partituur voor trompet. Ik had het nummer nog nooit gespeeld, maar heb het geoefend en sinds zaterdag speel ik het elke avond om 20 uur op onze oprit. Onze buurman noemde het ‘onze eigen Last Post’.” (glimlacht) “Het is leuk dat onze buren ‘s avonds naar buiten komen luisteren. Uiteindelijk verdient iedereen een hart onder de riem, dus ik draag graag mijn steentje bij.”

Het gewone leven

Jozefien is zesdejaarsstudente Latijn-moderne talen aan het Sint-Jozefscollege in Torhout. “Ik ben enig kind, dus het voordeel is dat ik me wel alleen kan bezig houden. En hoewel ik graag eens gezellig op m’n eentje ben, verlang ik toch om weer het gewone leven op te pakken. Ik hou me nu vooral bezig met schoolwerk, lezen en online games spelen. Wekelijks volg ik normaal 6 uren muziek- en toneelschool en op zondag repeteer ik 2,5 uur met het jeugdensemble Jorko. Er valt nu dus een groot stuk van mijn vrijetijdsbesteding weg en dat mis ik wel. Net zoals iedereen hoop ik dat alles snel weer normaal wordt.” (BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier