Koekelaarse kerk afgeladen vol voor begrafenis van Mailys Descamps en haar grootouders

© Foto Kurt
Hannes Hosten

De Sint-Martinuskerk van Koekelare zat maandag afgeladen vol voor de uitvaartplechtigheid van Maïlys Descamps (17), Gery Cappon (69) en Marie-José Vanleene 65), die op 25 juli in Moere neergestoken werden door Alexander Dean, de ex-vriend van Maïlys, die het niet kon verkroppen dat zij hem geen nieuwe kans gaf. Het werd een ingetogen viering waar vooral de positieve eigenschappen van de overledenen centraal stonden.

“We zijn met stomheid geslagen”, sprak priester Charles Lommens, die de dienst leidde. Hij is vandaag aalmoezenier in het AZ Damiaan in Oostende en was vroeger pastoor in Koekelare. “Kan iemand dit te boven komen? Is er wel een weg vooruit?” Hij sprak van ‘kilte’ en ‘brutaal geweld’ in de laatste levensmomenten van de drie overledenen en sprak de hoop uit dat dit ‘niet het laatste afscheid’ was geweest. “Ook al schieten woorden ons tekort, wij willen hier zijn met onze warmte, onze liefde, onze vrede, ons licht.”

“Prachtig paar”

De kerk van Koekelare zat inderdaad volledig vol – heel wat mensen hadden geen plaats gevonden en stonden recht – voor het afscheid van Maïlys, Gery en Marie-José. Een goede vriendin van Maïlys beschreef haar: “Je kleine broer Maël was je alles. Je hield van je werk in de winkel, waar je elke dag wel een nieuwe handtas of nieuwe schoenen had willen kopen. Je had net een nieuwe brommer gekocht, die stond te wachten op een verzekering en een rijbewijs, maar als je te laat is, zou je hem toch wel eens gebruiken…”

Koekelaarse kerk afgeladen vol voor begrafenis van Mailys Descamps en haar grootouders
© BELGA

Gery en Marie-José werden omschreven als een ‘prachtig paar’. Marie-José was een echte dierenvriend, die zo goed voor haar katten zorgde, Gery werd in de herinnering gebracht als een goedlachse bakker, ‘zwaaiend op de oprit’. “Maïlys zag haar grootouders zo graag”, zei de vriendin. “Tot het laatste moment. We willen niet de machteloosheid en het verdriet onthouden, maar jullie positiviteit en moed.”

Er was ook een delegatie van de Keverclub waar Gery lid van was. (Foto Kurt)
Er was ook een delegatie van de Keverclub waar Gery lid van was. (Foto Kurt)© BELGA

“Zo graag gezien”

Ook Leen Willaert, de zaakvoerster van Mondieux Madame Shoes and Bags in Oostende, kwam aan het woord. Maïlys was daar verkoopster. “Je werkte er maar zeven weken, maar zoveel mensen hadden je al lief. Je was zo’n goede verkoopster, zo graag gezien door de mensen.” In een gedicht stelde ze onder meer: je werd “doodgestoken door een dief”. Die heeft je “alle geluk afgenomen, ook je adem, al je dromen”. “Je had een innerlijke schoonheid die een glimlach in je hart bracht”, sprak de dooppeter van het meisje. En tot Gery en Marie-José: “Ik weet dat jullie heel goed zullen zorgen voor mijn petekind.”

Speciaal voor Maïlys werd het lied ‘Rise up’ van Andra Day gedraaid. Voor Marie-José klonk ‘Perhaps love’ van John Denver en werd live ‘De Roos’ van Ann Christy gespeeld. Voor Gery weerklonk in de muisstille kerk ‘Kom dan bie mie om je te warmen’ van Willem Vermandere. In zijn homilie had priester Charles Lommens het over de ‘gruwelijke en onmenselijke’ manier waarop de drie levens werden afgebroken, maar hij herinnerde er ook aan “dat ze samen waren gebleven, elkaar niet in de steek hadden gelaten, maar voor elkaar gezorgd hadden en bleven zorgen, zoals ze dat gewoon waren.”

Vier moorden

Bodybuilder Alexander Dean (24) uit Varsenare kon het niet verkroppen dat zijn ex-vriendin Mailys Descamps (18) weigerde hem een nieuwe kans te geven. De man postte een meelijwekkend filmpje op YouTube waarin hij aankondigde zelfmoord te plegen, maar in plaats daarvan startte hij een nietsontziende raid van geweld. In Sint-Amandsberg bij Gent doodde hij op 24 juli hobbyfotograaf Jeroen Verstraete (39) omdat hij hem ervan verdacht een boontje te hebben voor Mailys.

De dag nadien trok hij naar het huis van Mailys in Moere, drong de woning binnen en stak het meisje met verscheidene messteken neer. Vlak voordien had Mailys haar moeder, die op reis was met haar broertje, nog gebeld omdat ze zich bedreigd voelde. Moeder Jasmijn Cappon belde daarop haar ouders, Gerry Cappon en Marie-Josée Vanleene, om een kijkje te gaan nemen in het huis. Ook zij stootten uiteindelijk op de dolgedraaide bodybuilder Alexander Dean en vonden er de dood. Toen een buurman kwam kijken, vluchtte Dean weg maar hij werd later opgepakt in een Oostendse Delhaize.

Koekelaarse kerk afgeladen vol voor begrafenis van Mailys Descamps en haar grootouders
© Foto Kurt

(LK/HH/JL – foto Kurt)