Koekelaars zwerfkattenbeleid werpt zijn vruchten af

Valerie Duweyn met drie van haar weesjes. Al heeft ze Hector, die ze in haar armen houdt - geadopteerd. "Hij was een wilde kat. Maar ondertussen is hij mijn beste vriend geworden", lacht Valerie. © Foto BC

Het zwerfkattenbeleid dat begin 2018 opgestart werd door het gemeentebestuur en ondersteund wordt door vrijwilligers loopt goed. Al 68 wilde katten werden gesteriliseerd. Enkele maanden later zijn Valerie Duweyn en enkele andere vrijwilligsters een kattenopvang begonnen. “We hebben al voor 72 poezen een nieuwe thuis gevonden”, is Valerie trots.

Valerie Duweyn (40) woont met haar man Steven Pleysier (42) en hun kinderen Noah (15) en Ina (14) bij hun schrijnwerkbedrijf langs de Belhuttebaan. Sinds begin dit jaar heeft Valerie een nieuwe hobby. “Ik ben al altijd een enorme dierenvriend geweest. Er is geen beestje dat ik kan dood doen. Ondertussen ben ik ook al acht jaar vegetariër”, begint Valerie. Toen ze ongeveer een jaar geleden wilde zwerfkatjes vond, begon ze een zoektocht naar de nodige informatie.

Vrijwilligers

“Ik kwam op de Facebookgroep Zwerfkatjes Middelkerke terecht en de mensen daarachter hebben mij geholpen met de nodige informatie. Ik heb bij de gemeente aangeklopt en gevraagd naar het zwerfkattenbeleid. Maar dat was er niet, op de gemeente wisten ze eigenlijk niet goed hoe ze het zwerfkattenprobleem moesten aanpakken. Een probleem dat er trouwens wel degelijk was en is. Ik heb toen het voorstel gedaan om met vrijwilligers te werken en samen met de gemeente een zwerfkattenbeleid op te stellen. Zo’n zwerfkattenbeleid zou in april 2018 toch verplicht worden, maar in Koekelare zijn we er dus al in januari 2018 mee gestart.”

De andere vrijwilligers zijn Davina Bossy, Stephanie Vandenbroucke, Valerie Spillier, Salina D’Hoedt, Carine Delannoy en Sabine Huyghe. Onder impuls van schepen Dirk Ampoorter ondernam het gemeentebestuur actie en werd het zwerfkattenbeleid opgestart.

De procedure is zo dat de milieuambtenaar Valerie op de hoogte brengt als een inwoner van Koekelare een zwerfkat signaleert. Op dat moment schieten de vrijwilligers in actie – al doen ze dat niet allemaal tegelijkertijd uiteraard. Ze contacteren de persoon die de signalisatie deed, informeren of het wel degelijk over een zwerfkat gaat en niet over een huiskat, vangen het dier en brengen het naar de dierenarts.

“Het is natuurlijk heel belangrijk dat we zeker zijn dat het wel degelijk over een zwerfkat gaat, want het is niet de bedoeling dat er op kosten van de gemeente huiskatten gesteriliseerd worden. Al zal er van die 68 zwerfkatten wel al eens een huiskat bijgezeten hebben, wij hebben nu eenmaal nooit 100 procent zekerheid. Mensen zijn dan wel verplicht om hun kat steriel te laten maken en hem te laten chippen, maar we weten allemaal dat dat nog niet overal gebeurd is. Tenslotte maakt de dierenarts de zwerfkat steriel, geeft het een merkteken en daarna wordt het dier weer losgelaten.”

Opvangproject

“Komen we op een plaats terecht waar we tamme huiskatjes vinden – die bijvoorbeeld gedumpt worden in een bos – dan vangen we die zelf op en zoeken een nieuwe thuis voor hen. Zo heb ik hier bij mij thuis plaats voor maximaal acht poezen. Dit opvangproject van de vrijwilligers staat helemaal los van het zwerfkattenproject van de gemeente”, verduidelijkt Valerie.

“We laten de poezen steriliseren, chippen, ontvlooien, ontwormen en inenten. Dat kost ons ongeveer 150 euro per dier. De poezen verkopen we ook aan die prijs aan de nieuwe eigenaar. Dat is trouwens nog 25 euro goedkoper dan wanneer je een katje haalt in het dierenasiel.”

Valerie en de vrijwilligers helpen de poesjes ook aan een naam. “We werken daarvoor volgens het alfabet. En als we bijvoorbeeld een nest kittens vinden, dan krijgen al die kittens een naam die met dezelfde letter begint. Toen we een nest met 12 kittens vonden, zaten we net aan de letter Q. Dat was iets te moeilijk en toen hebben we de Q gewisseld met de R. Dat ging al iets gemakkelijker, al is 12 namen zoeken met de letter R nog steeds niet evident…”

www.facebook.com/zwerfkatjeskoekelare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier