Koe van 450 kilogram gered nadat ze in stal in Kortemark door betonbalk zakt

De brandweer werd opgeroepen om een koe die door een betonbalk gezakt was, te redden. © JH
Redactie KW

De brandweer moest dinsdagavond 6 juli even voor 19 uur naar een boerderij in de Ichtegemstraat in Kortemark snellen. Twee koeien bleken er met hun achterpoten door een betonbalk te zijn gezakt. De brandweer moest één beest redden.

Even voor 19 uur belde de landbouwer de brandweer op om hulp te vragen. In zijn stal was een van de linteau’s, de betonbalken die in de rooster van de stal liggen, gebroken. Er stonden op dat moment twee forse koeien op die met hun achterpoten onmiddellijk wegzakten.

De dieren bleven zo hangen met hun buik op het rooster en hun achterpoten in de put. Nadat de landbouwer de brandweer belde, slaagde een koe er met een klein sprongetje in zichzelf te bevrijden.

Opgetild met verreiker

“De andere koe kon dat niet en bleef liggen bij onze aankomst”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde van post Kortemark. “Het dier was ongeveer 450 kilogram zwaar en bleef de hele tijd rustig. We lieten het speciale DRT-team van brandweer Westhoek komen die riemen meehebben om rond de buik van de koe te binden.”

“Daarna kon het dier met een verreiker opgetild worden en terug in de stal worden gezet. Dat nam een uurtje in beslag. Het dier stelt het goed en kon weer vrij rondlopen in de stal. Samen met de landbouwer hebben we dan nog een nieuwe betonbalk, die hij liggen had, terug in de roostering gestopt. Een interventie tot ieders tevredenheid dus.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier