Kobe Desramaults is culinair curator van Oostende: “Charmant dat Oostende geen Michelinster heeft”

Kobe Desramaults, burgemeester Bart Tommelein en Toerismedirecteur Peter Craeymeersch. © GLO
Gillian Lowyck

Stad Oostende gaat een samenwerking aan met chef Kobe Desramaults, chef van onder andere Chambre Séparée en De Superette. Hij wordt ‘culinair stadscurator’. Hij gaat op zoek naar Oostendse parels, brengt mensen met een passie voor eten samen en organiseert enkele evenementen, en dat een jaar lang.

Om haar gastronomische kant extra uit te spelen voert Oostende als allereerste een culinaire stadscurator in. Topchef Kobe Desramaults (39) is geboren en getogen in Dranouter. In het Heuvelland startte hij zijn restaurant In De Wulf, waar regionale producten en wereldwijde invloeden de hoofdrol spelen. Hij is amper vijfentwintig wanneer hij zijn eerste Michelinster krijgt. In 2016 sloten de deuren van dat restaurant. In Gent baat hij momenteel De Superette en Chambre Séparée uit.

“Ik doe dit soort samenwerkingen eigenlijk niet, maar Oostende is een geval apart”, zegt hij. “Het verhaal sluit zeer nauw aan bij wat ik vertel, bij wat mijn DNA is.” Volgens Toerismedirecteur Peter Craeymeersch past de filosofie van Kobe perfect bij Oostende. “Hij is edgy, net wat Oostende ook is.”

Dat Oostende pakweg geen Michelinster heeft, is voor Desramaults geen doel. “Ik ervaar dat eigenlijk niet als een gemis hier. En ergens is het ook wel charmant, Oostende als één van de weinige steden zonder ster”, lacht hij.

Uniek verhaal

“Het is niet de bedoeling dat ik in de potten ga kijken bij andere chefs en hen zeg hoe ze het moeten doen, zeker niet. Een pop-uprestaurant openen staat ook niet op de planning. Wat ik wel zal doen, is onder andere evenementen organiseren. Niet alleen voor het grote publiek, maar ook voor de restaurateurs zelf. Sectoravonden met een interessante spreker, bijvoorbeeld. Ik ga dit jaar vooral op zoek gaan naar restaurants met een uniek verhaal die het DNA van Oostende uitstralen. Oostende kan alleen maar beter worden door uit te gaan van eigen sterkte, en die eigenheid verder te ontwikkelen. Dit is een plek waar het goed toeven en goed eten is. We moeten het alleen wat meer durven zeggen.”

Een gerecht uit Oostende dat voor mij bepalend was, is kerremelksmeus

“Als er één gerecht is uit Oostende die voor mij zeer bepalend was, dan is dat kerremelksmeus”, zegt de chef. “Een gerecht van volkse komaf die de tand des tijds heeft doorstaan. Ik maakte er jaren geleden een versie van in mijn toenmalige zaak In de Wulf in Dranouter. Een zeer eenvoudig maar zo smaakvol gerecht die ondanks zijn bescheiden streekgebonden ingrediënten toch veel indruk maakt. Garnalen, echte karnemelk, een goed ei, de zachte Keiemse witten witschimmelkaas en bintjes. Meer komt er niet aan te pas. Deze zou ik serveren als eerbetoon aan de Koningin der Badsteden.”

Wat er komend jaar sowieso op de planning staat is een wedstrijd waarbij mensen thuis Oostendse garnaalkroketten maken. Daarnaast staat er een James Ensor diner gepland in Mu.ZEE en komt er een gastronomisch topevent in Fort Napoleon, als afsluiter van zijn jaar curatorschap. Dit evenement zal rond water en vuur draaien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier