Knokse pionier van de regionale televisie Jean Werbrouck overleden

Wijlen Jean Werbrouck in zijn periode bij VTV. © HOL
Stefan Vankerkhoven

Op donderdag 28 oktober vond in de Heilig Hartkerk in Knokke-Heist de plechtige uitvaart plaats van Jean Werbrouck. Deze pionier van de regionale televisie overleed op 70-jarige leeftijd, na een slepende ziekte.

Jean Werbrouck zag het levenslicht op 9 december 1950 in Veurne. Hij stierf op 23 oktober thuis in Knokke-Heist. Hij was gehuwd met Christl Vijnckt en laat drie kinderen en acht kleinkinderen na. Hij was een bekend West-Vlaams ondernemer.

In 1987 stichtte hij samen met zijn toenmalige zakenpartner Xavier Huysentruyt, op het Kennedypark in Kortrijk de bvba Vogue Trading. Die begon haar activiteiten met het kopiëren van video’s, maar evolueerde vrij snel tot en firma die bedrijfsfilms monteerde en uitpakte met een rolkrant, de voorloper van de regionale televisie.

Het bedrijf verhuisde in 1992 naar de industriezone in Kuurne. Twee jaar later nam de regionale zender WTV zijn intrek in de gebouwen van Vogue Trading. De bvba veranderde in een nv en van Vogue Trading maakte Jean Werbrouck Vogue Trading Video. In 1996 nam het bedrijf tevens de glass mastering, de replicatie, de bedrukking en de afwerking van cd’s, cd-roms en dvd’s in zijn activiteitenpakket op.

Wonderschijf

In 1999 was VTV een van de eerste bedrijven de dvd’s produceerde, als nieuwe ‘wonderschijf’ ter opvolging van de cd en de videocassette. Zo groeide VTV van een bescheiden kmo in videoduplicatie uit tot een van de marktleiders in de multimediale sector in de Benelux met 250 werknemers, waarin ook Roularta participeerde.

In 2002 verhuisde de regionale WTV naar het Accentpark in Roeselare, na een fusie met Focus TV. Werbroucks bedrijf VTV bleef opereren vanit Kuurne en concentreerde zich voortaan op het persen van cd’s en dvd’s. Het Franse bedrijf QOL nam in 2009 VTV over, maar in 2011 ging QOL in faling en verloren 65 mensen hun werk.

Nadien was Jean Werbrouck nog jarenlang gedelegeerd bestuurder van twee Knokse firma’s, waaarin ook zijn dochter en kleinkind participeerden. Ze waren gevestigd in de Van Bunnenlaan, in totaal andere sectoren : Detex International (gespecialiseerd in de verhuur en lease van luchtvaartvoertuigen) en Debosschere Textiles (verhuur van machines en productie van textiel).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.