Knokke-Heist wil overlast met Nederlandse jongeren deze zomer absoluut vermijden

Knokke-Heist is beter voorbereid op eventuele problemen met Nederlandse tieners, zo zullen de politieagenten bodycams dragen.© MM
Knokke-Heist is beter voorbereid op eventuele problemen met Nederlandse tieners, zo zullen de politieagenten bodycams dragen.© MM
Redactie KW

Volgens burgemeester Piet De Groote (GBL) zijn ze in de badplaats beter voorbereid dan vorig jaar, toen het meermaals tot een confrontatie kwam tussen de politie en Nederlandse jongeren.

“Al moeten we niet denken dat er sowieso problemen zullen zijn. Vorige zomer zaten we in een heel specifieke situatie”, zegt burgemeester De Groote, die hoopt dat het sluitingsuur van de horeca een bevoegdheid wordt van de lokale overheden.

Tiener schopte op hoofd van politieagent

De beelden van vorige zomer op het Alfred Verweeplein spraken voor zich. De Nederlandse jongeren trokken zich niks aan van de geldende coronaregels en troepten in grote groepjes samen voor de cafés. En om 1 uur naar huis gaan na het sluiten van de horeca? Daar hadden ze al helemaal geen zin in.

Enkele nachten op een rij kwam het tot confrontaties tussen de uitgaande jeugd en politie. Het ging zelfs zo ver dat een tiener — vermoedelijk een Nederlander — schopte op het hoofd van een politieagent. De dader werd nooit opgepakt. Uiteindelijk kon een indrukwekkende politiemacht tijdens de laatste ‘feestdagen’ van de Nederlanders de orde ietwat herstellen.

Tweede week van juli

Blijft de vraag: zien we dergelijke taferelen deze zomer opnieuw? Vooral de tweede week van juli komen traditioneel veel Nederlandse jongeren richting Knokke afgezakt. “We moeten zeker niet op de feiten vooruitlopen”, zegt burgemeester Piet De Groote.

Voor vernielingen zal er sowieso een GAS-boete volgen van 350 euro

“Kijk, dat Nederlandse jongeren naar onze gemeente kwamen, was eigenlijk niks nieuws. Dat gebeurt al jaren. Maar door corona kwam dat natuurlijk plots heel erg in beeld. Ik blijf erbij: als het sluitingsuur later was dan 1 uur, waren er veel minder problemen geweest. Dan zouden de jongeren veel meer verspreid huiswaarts zijn gekeerd. Al was hun gedrag natuurlijk niet goed te praten.”

Agenten met bodycams

Volgens Piet De Groote is Knokke-Heist nu wel beter voorbereid op eventuele problemen. “Onze agenten zullen bodycams dragen. Wie voor problemen zorgt, zal dus meteen in beeld komen”, geeft de burgemeester aan. “Er is ook een goed contact met de Nederlandse politie, die ons opnieuw zal bijstaan indien nodig.”

Nederlandse tieners die richting Knokke willen komen om de boel op stelten te zetten of de coronaregels aan hun laars te lappen blijven beter thuis. “Voor vernielingen zal er sowieso een GAS-boete volgen van 350 euro. En ook de ouders zullen aangeschreven worden”, aldus burgemeester De Groote.

We moeten niet automatisch denken dat er grote overlast zal zijn

“Laat me duidelijk zijn: iedereen is welkom in Knokke-Heist. We zijn een gastvrije gemeente, maar de mensen moeten zich aan de regels houden. Al herhaal ik wat ik eerder zei: we moeten niet automatisch denken dat er grote overlast zal zijn.”

Sluitingsuur laten bepalen door lokale overheden

Om eventuele problemen beter op te vangen, pleit de burgemeester er wel voor om het sluitingsuur van de cafés te laten bepalen door de lokale overheden. “Ik ben al tevreden dat er een uniform sluitingsuur voor binnen en buiten is afgesproken”, aldus Piet De Groote. “Toch hoop ik dat de bevoegdheid vanaf 1 juli bij de burgemeesters wordt gelegd. Je kan gemeenten en steden op dat vlak moeilijk met elkaar vergelijken.” (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.