Knokke-Heist voorbereid op extra lange en moeilijke paasvakantie

Het gemeentebestuur heeft de nodige maatregelen voorzien om de verwachte drukte op te vangen en in goede banen te leiden.© BELGA/KURT DESPLENTER
Het gemeentebestuur heeft de nodige maatregelen voorzien om de verwachte drukte op te vangen en in goede banen te leiden.© BELGA/KURT DESPLENTER
Dirk Meulders

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist vraagt de vakantiegangers om nog eens goed na te denken alvorens massaal naar de Oostkust af te zakken. De horeca is immers nog gesloten, de niet-essentiële winkels zijn enkel op afspraak toegankelijk, de sanitaire voorzieningen zijn beperkt en het coronarisico is niet gering.

Dankzij het afkoelingspakket dat het Overlegcomité vanaf zaterdag 27 maart van kracht laat gaan, begint voor de schoolgaande jeugd een extra lange paasvakantie van drie weken. Omdat buitenlandse plezierreizen nog altijd verboden zijn, zullen heel wat gezinnen uit het binnenland de kust als vakantiebestemming kiezen.

Het gemeentebestuur, in samenwerking met de Lokale Politie Damme/Knokke-Heist, heeft de nodige maatregelen voorzien om de verwachte drukte op te vangen en in goede banen te leiden.

Naast een 40-tal sfeerbeheerders die in de winkelstraten en op de Zeedijk de bezoekers zullen sensibiliseren en wijzen op de mondmaskerplicht, hebben het politiecollege en het gemeentebestuur een hele reeks specifieke voorschriften voor het strand uitgewerkt.

Strenge politiecontrole

De lokale politie zet vooral in op controles op (corona)veiligheid en alcohol. Dat omvat vooreerst handhaving van de gekende maatregelen zoals respecteren van sociale afstand en looplijnen, voorzieningen voor handhygiëne en dragen van mondmaskers.

Sinds vrijdag 26 maart tot zondag 18 april is men op de Zeedijk, de strandtoegangen en op de strandconcessies, opnieuw verplicht om een mondmasker op te zetten.

Op alle terrassen moeten de zitmeubelen en tafels en stoelen verwijderd zijn of ontoegankelijk gemaakt zodat er geen enkele mogelijkheid bestaat om te zitten of samenscholen. Het ontoegankelijk maken van het terras is ideaal om te vermijden dat passanten er blijven staan. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de uitbater die er actief moet op toezien dat de klanten zich niet ophouden op de uitbating.

Toiletten in strandbars

De toiletten op alle strandconcessies moeten coronaveilig geopend zijn voor het publiek en dat tegen een billijke vergoeding. Alle producten die via raamverkoop aan de man worden gebracht, moeten in wegwerpbaar materiaal verkocht worden. Glas en porselein zijn niet toegelaten. Verkochte waren mogen niet ter plaatse geopend noch geconsumeerd worden.

De badkarhouders mogen op hun strandconcessie ligbedden en cabines verhuren. Alle faciliteiten op de concessie worden inherent aan de concessie gezien. Aangekochte drank en tapa’s mogen dus niet ter plaatse geconsumeerd worden.

Kinderen onder de 12 jaar kunnen gebruikmaken van de speeltoestellen. Volwassen mogen de petanquebanen gebruiken op voorwaarde dat het sportmateriaal na ieder gebruik telkens ontsmet wordt en de bubbels van maximum vier personen gerespecteerd worden. Ook de sociale afstand moet bewaard blijven.

Raamverkoop is toegelaten

Aangezien de strandbars geen maaltijden mogen verkopen, kan men er geen meeneemgerechten afhalen. De verkoop van tapas wordt niet gezien als volwaardige maaltijd en valt niet onder de takeawayregel. Takeaway behelst volwaardige maaltijden en het op voorhand bestellen.

De tapas vallen onder de raamverkoop. Badgasten kunnen dus aan de strandbar kleine hapjes en enkel niet-alcoholische dranken aankopen maar mogen dit niet ter plaatse nuttigen. Op elke strandconcessie staat een waarschuwingsbord dat klanten na hun bestelling de locatie meteen moeten verlaten.

In de watersportclubs gelden dezelfde maatregelen als bij de badkarhouders maar is takeaway wel toegelaten. Je kunt hier dus vooraf bestelde maaltijden met eventueel ongeopende alcoholische dranken ophalen maar niet ter plaatse nuttigen

Strandcabines op vrij strand en concessies

Eigenaars en huurders van particuliere strandcabines mogen alcohol nuttigen op het strand, tenzij tussen 22 en 10 uur. Een groep voor een cabine moet beperkt blijven tot maximum vier personen, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend. Indien een gezin dat onder hetzelfde dak woont uit meer dan vier personen bestaat, mag deze bubbel samenzitten.

Ouders mogen plaats nemen op bankjes uitgestald rondom de speeltoestellen. Ze moeten daarbij de sociale afstand en bubbel respecteren. Kinderspeelparken mogen geen takeawaygerechten verkopen, enkel raamverkoop van niet alcoholische dranken en tapas. Na de bestelling moet ook hier de locatie stante pede verlaten worden.

Vanaf dinsdagnacht 30 maart wordt de strandbewaking in Knokke-Heist opnieuw opgestart tot het einde van de paasvakantie. Men doet daarvoor een beroep op de firma Securitas.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.