Knokke-Heist verbiedt koopwaar en sandwichborden op het openbaar domein

Het doel van de maatregel is om de beeldkwaliteit van inwoners, bezoekers en tweedeverblijvers te verbeteren. © gf
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist wil zijn imago als kwalitatieve kustgemeente kracht blijven bijzetten. Daarom kiest het, na de bouwstop tijdens het weekend in de toeristische zone, opnieuw voor een aanpassing in het lokale politiereglement. Alle koopwaar en sandwichborden op het openbaar domein worden verboden.

Het doel is om het zicht en algemene beeld voor inwoners, bezoekers en tweedeverblijvers te verbeteren. Daarom komt er nu na het verbod op (bouw)werkzaamheden, ook een verbod op koopwaar en sandwichborden op het openbaar domein. De gemeenteraad keurde namelijk een wijziging in artikel 169 van de algemene politieverordening goed.

Vanaf nu is het verplicht een vergunning aan te vragen om volgende materialen op het openbaar domein en/of publiek toegankelijk privaat domein te plaatsen: rijwielen en kindervoertuigen voor verhuur of na herstel, verkoopautomaat en/of speelautomaat met handelswaren, zonwering, kunstwerken, bloembakken, groenten en fruit, bloemen en planten, strandspeelgoed op de zeedijk, tijdelijke inname naar aanleiding van een vernissage, opendeurdag, (her)opening van een handelszaak. Wil je een vergunning aanvragen? Surf dan naar dit adres.

GAS-boetes

Er wordt een overgangsperiode van twee maanden gehanteerd waarin sensibiliserend opgetreden wordt voor de lopende vergunningen. Vanaf 1 juni zullen GAS-boetes uitgeschreven worden.

Knokke-Heist staat trouwens niet alleen in zijn missie om het algemene beeld van de gemeente te verbeteren. Uit de studie ‘Hoe houd je een winkelstraat aantrekkelijk?’ van hogeschool Utrecht blijkt dat onbelangrijke inrichtingselementen, zoals sandwichborden, een negatief effect hebben op de shopper. (DM)

De studie kan je nalezen op www.hu.nl/hoe-houd-je-een-winkelstraat-aantrekkelijk. Door deze wijziging hoopt Knokke-Heist zijn reputatie als kwalitatieve shoppingstad kracht bij te zetten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.