Knokke-Heist stunt met tentoonstelling MOODe van Anton Corbijn

schepen annie vandenbussche
Redactie KW

Met MOODe brengt Knokke-Heist van 27 september tot en met 10 januari 2021 een wereldprimeur. Fotograaf en filmmaker Anton Corbijn brengt zijn iconische portretfotografie en modecultuur naar de Oostkust.

“MOODe was vanaf april tot eind juni voorzien als voorjaarstentoonstelling, maar corona besliste er anders over. We wilden toch absoluut de wereldvermaarde Anton Corbijn (1955) naar Knokke-Heist halen. Gelukkig is de liefde wederkerig, want ook Corbijn wilde per se naar Knokke-Heist komen om er zijn tentoonstelling MOODe in wereldprimeur voor te stellen. Als gemeente mogen we daar best trots op zijn”, aldus schepen van Cultuur Annie Vandenbussche.

“In MOODe presenteert de internationale toonaangevende fotograaf en filmmaker beelden uit zijn rijke oeuvre, waarin hij de crossover opzoekt tussen de fotografie en de modewereld en daarmee de termen MOOD en MODE in de meest ruime zin omarmt. De foto’s van Corbijn, met het hoge contrast en bijzondere licht als handelsmerk, pakken je beet en weten je aandacht goed vast te houden. Net als zijn bijzondere composities en creatieve manier van fotograferen. Iedere keer weet Corbijn de toeschouwer te verrassen en te vangen met zijn uitzonderlijke kijk op mensen en in het bijzonder muzikanten. Vandaar dat Corbijn ook internationale bewondering oogstte voor het ontwerp van heel wat platenhoezen van wereldvedetten als David Bowie, U2,…”

“Mode is overal”

“Net als in het oeuvre van Corbijn combineert Knokke-Heist kunst, mode en goede smaak”, vervolgt de schepen. “Onze kunstzinnige badstad is dan ook de ideale plek voor de wereldpremière van MOODe. Deze tentoonstelling met bijna 200 werken, waarvan de meeste pas voor het eerst worden getoond, is in wereldprimeur te zien in het cultuurcentrum Knokke-Heist. Ook de portretten die Corbyn maakte van Kate Moss, Alexander McQueen en Naomi Campbell, en die inmiddels een iconische status hebben verworven, zullen niet ontbreken. Als visual director achter Depeche Mode en door zijn decennialange samenwerking met onder meer U2 heeft Corbijn een stempel gedrukt op hoe wij kijken naar een belangrijk stuk hedendaagse cultuur. Fotografie speelt een hoofdrol in de wereldwijde modecultuur en -industrie. Een topfotograaf zoals Corbijn bepaalt in grote mate hoe we naar een modeontwerp kijken. Fotografie wordt door ontwerpers ingezet om hun visie en visuele identiteit kracht bij te zetten. De trendgevoelige en steeds veranderende modewereld werkt samen met fotografen en visual artists die niet alleen de realiteit vastleggen maar haar ook creëren. Voor de fotografie is het eigen visuele universum van die modewereld dan weer een heel dankbaar onderwerp. Met MOODe bewijst Anton Corbyn dat mode overal is.”

Coronaveilig

“We organiseren de tentoonstelling volledig coronaveilig. Vandaar dat er een opening en een preview is op zaterdag 26 september, in beperkte kring. Tijdens de tentoonstelling, die plaatsvindt in CC Scharpoord, werken we met tijdsvakken. Er zijn per uur maximaal 75 bezoekers met mondmasker toegelaten. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur maar mensen moeten op voorhand reserveren op het nummer 050 630430. Anders komt men er niet in.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier