Knokke-Heist roept op om woningen massaal te versieren met ‘Maple Leaf’

Conservators van het For Freedom Museum Danny en Freddy Jones, schepen Jan Morbee en burgemeester Lippens. © DM
Redactie KW

Meer dan duizend jonge Canadese militairen lieten hun leven voor de vrijheid van Knokke-Heist. Vandaar het idee om Knokke-Heist straks om te toveren tot een Maple Leaf City. Een mooiere hulde aan de bevrijders van 1944 kan je niet bedenken. Vandaar de oproep om onze balkons en gevels te versieren met duizend Canadese vlaggen als hulde.

“Driekwart eeuw geleden kwam er een einde aan een wereldconflict dat meer dan 60 miljoen mensen het leven kostte. Ook de Zwinstreek, en Knokke-Heist in het bijzonder, bleef tijdens WO II niet gespaard”, aldus Danny Jones, conservator van het For Freedom Museum in deelgemeente Ramskapelle. “De verplichte arbeid die de bezetter oplegde, zorgde ervoor dat jonge mannen tewerkgesteld werden in de Duitse oorlogsindustrie. De nu ronkende namen van automerken en chemische grootmachten hadden in die periode een heel andere betekenis. Angst, honger en ellende waren thema’s die dagelijks aan bod kwamen in de strijd om te overleven en je kroost van eten te voorzien.”

Hulp uit Canada

Gelukkig kwam er in 1944 hulp van over de Atlantische Oceaan. Jonge mannen, meestal vrijwilligers, vanuit het verre Canada zetten hun leven op het spel om ons te bevrijden samen met Britten en Polen. De Duitse bezetter kreeg vanuit Berlijn de opdracht weerstand te bieden tot de laatste man. De strijd was dan ook bloedig en bitter. Het offer was groot en vertaalde zich in grote verliezen aan jonge levens. Dit Canadees offer herdenkt het gemeentebestuur van Knokke-Heist jaarlijks met de Canadese herdenkingsdagen. Ook vele burgers uit de Zwinstreek verloren het leven. Oorlog, bezetting en bevrijding staan gegrift in het geheugen van onze grootouders en ouders. We zijn het aan onszelf verplicht het offer van onze bevrijders te blijven herdenken. Vooral nu we de 75ste verjaardag van het einde van WO II kunnen vieren.

“Met duizenden Canadese vlaggen onze bevrijding herdenken, is het mooiste teken van respect en dankbaarheid die wij als Knokke-Heistenaars kunnen uiten tegenover onze bevrijders”, aldus burgemeester Leopold Lippens.

Vanaf 30 oktober

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist, in samenwerking met het bestuur van Cnocke Is Hier/Canada comité en de Vrienden van het For Freedom Museum, roepen de bevolking op om hun woningen massaal te bevlaggen met de Canadese Maple Leaf. Dit vanaf vrijdag 30 oktober tot en met zondag 15 november. In geen gemeente of stad ter wereld zullen er zoveel Canadese vlaggen wapperen als bij ons. Knokke-Heist wordt Maple Leaf City.

De Canadese vlaggen (100 x 150 cm) zullen vanaf begin oktober te koop zijn aan 25 euro het stuk bij de Dienst Toerisme, CC Scharpoord,

Continental Tours aan de

Lippenslaan en Graaf d’Urssellaan, Interieur Vervarcke en het For Freedom Museum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier