Knokke-Heist overweegt boete voor blote buiken op de dijk

Schepen van Toerisme Anthony Wittesaele wil uitpakken met 'blotebuikenboete'. © Getty/DM
Redactie KW

Knokke-Heist overweegt vanaf volgende zomer boetes in te voeren voor wie zich niet aan een bepaalde gedragscode houdt. “Paraderen in bloot bovenlijf in de Lippenslaan kan echt niet. Wie zich er toch aan bezondigt, riskeert mogelijk een boete”, zegt schepen Anthony Wittesaele. “We moeten waken over het product en het merk Knokke-Heist en over onze kwaliteit en uitstraling.” Eerder vandaag raakte al bekend dat de gemeente uitbaters van strandbars een muziekverbod oplegt.

De redders staan komend weekend voor de laatste keer tijd op het strand in Knokke-Heist. Tijd dus voor een evaluatie van het seizoen. “Een rondvraag in hotels, winkels, immokantoren, restaurants… leert dat onze badstad opnieuw een topseizoen draaide”, zegt schepen Wittesaele (LB). Maar toch is niet alles peis en vree. “Uit de rondvraag blijkt dat mensen die naar Knokke-Heist trekken een bepaalde kwaliteit willen. Als we die kwaliteit niet meer kunnen garanderen, valt ons businessplan in mekaar. Het straatbeeld moet daarbij het visitekaartje zijn. We werken daarom aan één groot kwaliteitsplan en daar willen we ver in gaan.”

Afgelopen zomer introduceerde Knokke al een ‘dresscode’: in de winkelstraat werd een ‘grens’ geschilderd met aan de ene kant een bikini, zwemshort en slippers en aan de andere kant een jurk, schoenen en een broek. Zo wou de stad bezoekers aansporen om niet in zwemkledij te shoppen of door winkelstraten te wandelen. Maar dat volstaat blijkbaar niet.

Marcelleke

“Uit het gedrag en de houding van sommige toeristen deze zomer moeten we conclusies trekken”, vindt de schepen. “Ik ben kleurenblind en alle mensen zijn hier welkom. Maar ze moeten zich houden aan de identiteit van onze gemeente. En tegen wie dat niet doet, willen we met het schepencollege maatregelen nemen. Het kan niet zijn dat je in bloot bovenlijf door de straten loopt. Dat mensen in hun ondergoed fietsen. Dat je op de stoeprand zit te eten. Dat je je omkleedt in de inkomhal van appartementen. Dat je in tentjes op het strand slaapt. Dat je op restaurant gaat in een marcelleke… Agressief gedrag op het strand of op straat kunnen we ook niet tolereren. Dat is niet waar Knokke-Heist voor staat. Dus in de plaats van een vriendelijke dresscode willen we andere maatregelen nemen en overwegen we ook boetes in te voeren.”

We moeten waken over het product en het merk Knokke-Heist en willen daar ver in gaan – schepen Anthony Wittesaele

In verschillende Zuid-Franse steden bestaan er al boetes, omdat de lokale inwoners de blote bovenlijven en vrouwen in kleine bikini’s beu waren. “In heel de wereld groeit de afkeer voor een soort toerisme dat geen respect toont”, zegt Wittesaele. “Wij richten ons beleid niet op passanten en toevallige bezoekers, maar in de eerste plaats op onze trouwe klanten die op zoek zijn naar veiligheid, properheid, rust, kwaliteit… Onze tweedeverblijvers zijn de meest stabiele toeristen die je kan hebben. Ze investeren hun spaarcenten in Knokke-Heist en komen het hele jaar door naar onze badstad. Het is logisch dat we hen ook het mooiste podium geven.”

Oostende

Knokke-Heist is niet de enige plaats aan onze kust waar toeristen in bloot bovenlijf in het straatbeeld opduiken. Toenmalig Oostends schepen Martine Lesaffre (Open VLD) sprak in augustus 2012 al haar afkeer uit voor blote (bier)buiken. Later kreeg in Oostende het beach team de opdracht mensen aan te spreken omtrent ‘minimale kledingregels’.

In Knokke-Heist willen ze netjes uitgedoste mensen op de dijk en in de straten. Wie rondloopt in blote buik, riskeert vanaf volgend jaar mogelijk een boete.
In Knokke-Heist willen ze netjes uitgedoste mensen op de dijk en in de straten. Wie rondloopt in blote buik, riskeert vanaf volgend jaar mogelijk een boete.© DC

“Wij willen ook iets doen tegen blote bovenlijven op straat”, klinkt het op het kabinet van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “We hebben nog geen concrete acties of maatregelen, maar nemen dit mee in de evaluatie van het seizoen. Maar hoe meer regels we invoeren, hoe meer handhaving nodig is. De kans is dus groot dat het bij een campagne en raadgevingen zal blijven.”

(DM/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier