Knokke-Heist legt beachbars weer beperking op: enkel 17 koude hapjes mogen nog

De strandbars in Knokke-Heist krijgen nog maar eens nieuwe richtlijnen opgelegd. © Benny Proot
Hannes Hosten

Knokke-Heist legt het aantal hapjes aan banden dat de strandbars volgend jaar nog mogen serveren. Samen met de uitbaters werden welgeteld 17 – relatief bescheiden – hapjes vastgelegd. Geen oesters of kaviaar, zeker geen warme maaltijden, maar wel olijven, kaasblokjes en toastjes met zalm. Navraag leert dat de meeste strandbars aan onze kust beperkt eten serveren. Warme maaltijden zijn sowieso verboden. Knokke-Heist treedt strenger op, nadat het dit jaar bij enkele uitbaters de spuigaten uit liep.

De allereerste strandbars aan onze kust waren clubhuizen van watersportclubs zoals de iconische Twins Club in Bredene. De laatste 20 jaar voegden ook verhuurders van strandcabines en -stoelen een bar aan hun uitbating toe. De grote toevloed aan strandbars kwam er vanaf 2013, toen de provincie nieuwe provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen strand en dijk uitwerkte. Daardoor werd veel meer mogelijk op het strand, maar één grens stond helder in het zand gegrift: warme maaltijden kunnen niet.

Maar de klant vroeg meer en een handelaar is ambitieus. Vandaar dat de grenzen alsmaar werden verlegd en sommige strandbars in Knokke-Heist vorige zomer ook friet met stoofvlees of zeevruchtenschotels gingen serveren. Het gemeentebestuur stelde nu een nieuw lastenboek op waarin een ‘limitatieve lijst’ is opgenomen van koude hapjes die nog worden toegelaten, met fotootjes erbij, zodat elke verwarring uitgesloten wordt. In september was ook al beslist dat de strandbars geen muziek meer door de boxen mogen jagen.

Niet om te zuipen

“Geen warm eten,, dat was van in het begin vastgelegd. Maar geleidelijk aan groeide toch een aanbod van koude en warme gerechten”, zegt schepen van Strand en Dijk Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen). “Wie dat wou, zou zaken kunnen laten verzegelen met een stedenbouwkundige klacht. Zover willen we het niet laten komen. Bovendien hebben wij ook een verantwoordelijkheid tegenover de horeca op de dijk en in het centrum. Zij moeten het hele jaar door huur betalen. Maar als ‘s zomers alle toeristen naar het strand afzakken, dreigen we in de winter geen horecazaken meer over te houden op de dijk. We willen dat evenwicht herstellen.”

Vooral het verbod op muziek is spijtig. Het zal dood zijn op het strand – Daniël D’Hooghe

“Waarom het nodig was 17 hapjes op te sommen? We vroegen de strandbarhouders zelf wat ze voorstelden. Het lijstje is geen evangelie, maar we willen geen kinderachtige discussies over wat nu een tapa is, hoe groot de hapjes mogen zijn… Vandaar dat lijstje. Eigenlijk is de bedoeling dat je een aperitiefje neemt op het strand en gaat eten op restaurant. Daarnaast willen we terug naar een meer authentieke strandbeleving. Je komt niet naar het strand om te zuipen. We willen af van de decibel- en promilletoeristen. We kregen meer en meer klachten van mensen met een appartement op de zeedijk, van gezinnen met kinderen. Daar maken we komaf mee”, zegt de schepen.

Kleuterschool

“Wij hebben geen probleem met dat lijstje”, zegt Bart Van Hoeserlande van strandbar Coconut Beach in Knokke-Heist. “Tot nu toe gaven wij croque monsieurs, bitterballen, kippenboutjes… maar er begonnen er ook met pizza’s en fruit de mers. Dat werd stilzwijgend toegestaan, en nu moet iedereen boeten. Hetzelfde met de decibels: eerst mocht je tot 85 dB gaan, later maar tot 75 dB meer. Sommigen maakten er een kat-en-muisspelletje van en daar had het gemeentebestuur geen zin meer in. En dus mag niemand nog muziek maken. Het is als in de kleuterschool: één iemand doet iets verkeerd en ze moeten allemaal in de hoek. Ik overwoog ermee te stoppen, maar we hebben nog een zoon in de zaak. Daarom besloten we toch voort te doen.”

Knokke-Heist legt beachbars weer beperking op: enkel 17 koude hapjes mogen nog
© Benny Proot

“Het grootste deel van de strandbarhouders serveerde alleen maar koude gerechten”, weet Daniël D’Hooghe, voorzitter van de strandbarhouders van Knokke-Heist en vroeger uitbater van de strandbar Albertstrand, die zijn dochter Emmy nu verderzet. “Sommigen weken af en nu worden we over dezelfde kam geschoren. Het lijstje van 17 hapjes hebben we zelf voorgesteld. Maar het verbod op muziek blijft heel spijtig. Het zal dood zijn op het strand. Maar alle uitbaters gaan door, ja. De meesten hebben te veel geïnvesteerd om dat niet te doen.”

Aparte regeling

In Oostende hebben de strandbars een aparte regeling. Een slimmigheidje van voormalig burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A). “Wij krijgen geen concessie, wel een vergunning als evenement van drie maanden. En dat evenement is een beachbar”, vertelt Bart Boelens, uitbater van strandbar Polé Polé Beach. “Dat maakt dat wij alles van eten mogen serveren. Maar in de praktijk bieden wij vooral tapas aan. Daar is op het strand het meest vraag naar.”

Service voor leden

En wat staat op het menu in de Twins Club, de bekende bar van de gelijknamige watersportclub in Bredene? “De sportieve overheid zegt iets anders dan de toeristische overheid”, legt voorzitter Johan Kindt uit. “Uit sportieve hoek wordt ons gezegd dat de snacks beperkt moeten zijn en voldoen aan de wensen van onze klanten, ook niet-clubleden. De toeristische overheid stuurt wel aan op verzorgde lunches en diners. Veel bezoekers willen dat ook. Door de volgebouwde dijken – weliswaar niet in Bredene – heb je op het strand meestal veel meer zon dan op de dijk. Maar onze core business blijft het sportieve. Daarom bieden wij een zes-, zevental lichte snacks, zoals slaatjes en pasta’s. We zien dat ook als een service aan onze leden. Je hebt gegeten, maar het moet beperkt blijven. Zeker geen aardappelen of frieten. Maar het blijft een spanningsveld.”

Het strandbarmenu in Knokke-Heist

De gemeente Knokke-Heist heeft in een reglement vastgelegd welke hapjes er nog geserveerd mogen worden in de strandbars:

Olijven

Nootjes

Chips

Worstjes (droge worstjes/salami)

Kaasblokjes

Kleine toastjes

Belegd broodje

Nachos met dipsausje

Tomaat-mozarellaspiesje

Serrano/Parmaham/Italiaanse salami

Grissini broodstengels met tapenade

Focaccia (brood) met tapenade

Bruchetta’s (ciabattatoastjes en tomaatblokjes)

Toast met gerookte zalm

Portie Serrano- of Parmaham met meloen

Dipgroenten

Fruit/fruitsalade

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.