Knokke-Heist: “Er is nog enorm veel wat ik wil doen”

Danny Lannoy, met echtgenote Katrien en zoon Tony. © DM
Redactie KW

Danny Lannoy was in Knokke-Heist gedurende zesendertig jaar een politiek zwaargewicht. Maar ook na zijn afscheid als schepen wordt het geen moment stil rond de veelzijdige duizendpoot. Danny Lannoy profileert zich niet alleen als een gewaardeerd voorzitter van tal van verenigingen. In zijn oeuvre als schrijver koppelt hij moeiteloos artistieke taal aan architecturale verhalen.

Danny Lannoy is niet onder één noemer te vangen. Zijn werk straalt innerlijk geluk, spiritualiteit en veel joie de vivre uit. Elk van zijn veertien boeken nodigt uit tot contemplatie. In alles blijft hij trouw aan zijn liefde voor zijn Knokke-Heist. “Er is nog zoveel wat ik wil doen”, glimlacht de Krak. “Ik wil graag een meertalige gids en een fotoboek uitgeven, want de gemeente heeft hoge nood aan relatiegeschenken in verschillende talen.”

Passie

Typisch Danny Lannoy. Alles wat hij doet, doet hij met overgave. Vrije tijd blijft een woord dat hem niet inspireert. “Momenteel ben ik drie boeken tegelijk aan het lezen, maar ik heb zo weinig tijd”, zucht hij. Op zijn tafel strijden De Bijbel en het zwaard van Barbara Tuchman, Meneer de Burgemeester van Peter Vandekerckhove en een boek over de Eerste Wereldoorlog om voorrang. “Weet je, eigenlijk ben ik een stripofiel”, grijnst de man die intussen zijn vijftiende boek aan het schrijven is. “De titel is ‘Architectuurgeschiedenis van Duinbergen en Het Zoute’. Het verschijnt in het najaar samen met een tentoonstelling.”

Ik ben momenteel drie boeken tegelijk aan het lezen

Ook dat is de bezige bij in Lannoy: tentoonstellingen organiseren. “Al twee keer vroeg men mij als curator. In 2014 was ik zelfs medecurator van de kunsttentoonstelling Floris Jespers. Wie had dat ooit gedacht? Het is een immens werk: alle verzekeringen rond krijgen, het transport… Weet je, ik wil de geschiedenis en alles wat interessant is, verspreiden en meegeven aan wie geïnteresseerd is. Dat stemt mij tevreden”, zegt Danny Lannoy, voor wie ook het sociaal leven een passie is. Vandaar zijn verbondenheid met een rist verenigingen, waar hij zijn verantwoordelijkheid als voorzitter niet uit de weg gaat.

Accordeon

“Heemkring Cnocke is hier telt meer dan zeshonderd leden. Ruim honderd van hen komen van buiten Knokke-Heist”, weet Danny, die ook de stuwende kracht achter het Canada Comité is. “Onze herdenkingstocht van Hoofdplaat naar Knokke-Heist is uitgegroeid tot iets formidabels! Er zijn toen veel plaatselijke mensen gesneuveld. Ook mijn grootvader en overgrootvader kwamen om het leven…”

“Twee jaar geleden vroeg men mij als voorzitter van harmonie Sint-Cecilia. Zelf kan ik noten lezen. Ik speelde vroeger accordeon! Met Sint-Cecilia hebben we niet alleen steengoede muzikanten en dirigenten, maar ook een bestuur dat heel actief is”, aldus Lannoy, die duidelijk opgezet is met de Krak-trofee. “Medailles en eretitels ontvang je als je oud bent, maar eerlijk: deze titel doet deugd!”

VRAGENRONDJE

Hoe kijk je terug op een politieke carrière van 36 jaar?

“Het was een magnifieke belevenis! Mijn ouders waren conciërge in het stadhuis. Mijn huis werd mijn stadhuis… De eerste zes jaar zat ik in de oppositie. Zonder grote campagne te voeren werd ik verkozen tot schepen. Iedereen kende me. Kleur speelde voor mij geen rol. Ik deed voor iedereen mijn best.”

Welk schepenambt gaf de meeste voldoening?

“Als schepen voor Openbare Werken wachtte me serieus veel werk. Het was de periode dat de riolering in Knokke-Heist aan vervanging toe was, met alle problemen van dien. Mijn grootste bekommernis was dat de handelaars bereikbaar bleven. Van opleiding ben ik bouwkundig tekenaar. Ik kan dus een plan lezen en dat kwam me bij stedenbouw goed van pas. Mij gingen ze niks wijsmaken.”

Was die 36 jaar politiek een verrijking?

“Ik heb me nooit echt een politicus gevoeld. Mijn badstad is mijn dada. Ik ben ook in de lokale geschiedenis geïnteresseerd. Gaan we het stadhuis afbreken of renoveren? Dat was op een bepaald moment de vraag. Gelukkig werd voor de tweede optie gekozen, want gebouwen zoals het stadhuis en de villa’s in het Zoute maken de charme van Knokke-Heist uit.”

Je bent drie jaar weg uit de politiek. Heb je er geen spijt van?

“Ik kon nog één legislatuur langer meegaan, maar ik wilde nog iets anders doen in mijn leven. Ik heb goede afspraken gemaakt met mezelf: gedaan met gemeentepolitiek.”

Het politieke landschap in Knokke-Heist is de jongste jaren serieus veranderd. Hoe zie jij de toekomst?

“Er is stevige oppositie, maar daar moet je tegen kunnen! Ik ben in zekere zin blij dat ik niet meer op het eerste verdiep zit. Wie zal er in de toekomst het leiderschap opnemen? Het is moeilijk om een pronostiek te maken. De burgemeester is nog altijd een sterke figuur! Maar er staan er een paar te wachten om zijn taak over te nemen. Ze zullen echter vooraf enorm goede afspraken moeten maken!”

BIO

Privé

Danny Lannoy (63) is getrouwd met Katrien en vader van twee zonen : Robby en Tony.

Opleiding

Studeerde voor bouwkundig tekenaar aan de Stedelijke Academie in Brugge.

Loopbaan

Gemeenteraadslid van 1977 tot 1982 ; schepen voor Openbare Werken van 1983 tot 2004 ; schepen voor Stedenbouw en Patrimonium van 2005 tot 2012. Voorzitter van heemkring ‘Cnocke is hier’, voorzitter van Canada Comité Knokke-Heist, voorzitter van Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Heist, ondervoorzitter Sincfala Museum van de Zwinstreek etc.

(Dirk Meulders)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.