Knokke-Heist en Kom op tegen Kanker organiseren derde editie 100 km-run

Schepen van Sport Jan Morbee is bijzonder trots dat Knokke-Heist haar sportieve steentje kan bijdragen. © DM
Redactie KW

Op zondag 22 maart is er de derde editie van de 100 km-run voor Kom op tegen Kanker. Het beproefde recept van vier lopers die samen 100 km lopen ten voordele van kankeronderzoek blijft behouden. De sportieve uitdaging en het groepsgevoel staan centraal.

“Wie er de vorige jaren bij was, herinnert zich ongetwijfeld de unieke sfeer en de hartverwarmende verbondenheid onder deelnemers en supporters. Duizenden enthousiastelingen die zich samen 100% inzetten met slechts één doel voor ogen: helpen komaf maken met de vreselijke ziekte. Veel steden en gemeente willen gastheer zijn voor de 100 km-run Kom op tegen Kanker. Ik ben dan ook een bijzonder tevreden schepen van Sport. Want na een goed gesprek met Marc Michiels, de voorzitter van de stichting Kom op tegen Kanker kreeg Knokke-Heist de organisatie toegewezen”, vertelt Jan Morbee.

Ieder zijn eigen verhaal

“De 100 km-run voor Kom op tegen Kanker is veel meer dan een loopwedstrijd. Iedere ploeg die aan de start komt, moet 2.500 euro inzamelen om te mogen deelnemen. Dat betekent dat elk team aan mekaar hangt en dat men allerlei evenementen organiseert om geld in te zamelen. Daardoor wordt een ganse gemeenschap bij één enkel initiatief betrokken. Vorig jaar kwamen er 581 teams aan de start. Nu zijn dat er nog heel wat meer. Hoeveel exact mag ik van de organisator niet verklappen, maar we zitten aan ons maximum. Dat betekent een enorme financiële steun voor stichting. Ik ben bijzonder trots dat we als Knokke-Heist ons steentje kunnen bijdragen. Wat mij vorig jaar opviel? De intense betrokkenheid en emoties, zowel bij de deelnemers als de supporters. Elke loper, elke deelnemende ploeg, elke toeschouwer heeft zijn eigen verhaal. Er is altijd wel iemand die zelf kanker heeft gehad, of wiens familie of vrienden getroffen zijn door de vreselijke zieke…”, aldus schepen Jan Morbee, die met zijn sportdienst reeds een prachtig parcours uittekende.

Klavertje vier

“De 100 km-run voor Kom op tegen Kanker is een unieke gelegenheid om aan meer dan tienduizend bezoekers en sporters te tonen hoe mooi Knokke-Heist is. Het kloppend hart van dit topevent is het Burgemeester Graaf Leopold Lippens Park, waar de start en aankomst is.

Daarnaast tekenen we voor een uniek parcours. Het klavertje vier van Kom op tegen Kanker kan men in Knokke-Heist helemaal beleven, want in het parcours tekenden we vier mooie lussen van 10 km uit. De eerste lus loopt langs het nieuwe AZ ZENO-ziekenhuis en het oefenveld van Club Brugge. De tweede lus trekt langs de zeedijk. De derde lus leidt ons naar het bosje en de vierde lus brengt de lopers naar het wondermooie Zwingebied.

We doen ook beroep op het warme hart van de Knokke-Heistenaars: bij de eerste lus richting Westkapelle zal de Natiënlaan gedurende 10 minuten afgesloten zijn voor alle verkeer.”

Praktische informatie

De parkings voor de deelnemers zijn perfect aangeduid. Voor de bezoekers lanceert de gemeente een oproep om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Het Burgemeester Graaf Leopold Lippens Park is amper 200 meter van het trein- en tramstation verwijderd. Supporters zijn natuurlijk onmisbaar tijdens een sportevenement. Ze zijn dan ook vanaf 7:30 uur welkom in het park. Dankzij een trackingsysteem kan je daar vanaf 10 uur op een scherm volgen waar je favoriete teams zich op het parcours bevinden. Ook op je smartphone zal je kunnen checken waar de teams precies lopen. (Dirk Meulders)

Meer informatie vind je op www.de100kmrun.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier