Knalblauwe netten in Groeningelaan Kortrijk zijn maar tijdelijk

De buurtbewoners van de site zijn niet te spreken over de blauwe netten.© AN
De buurtbewoners van de site zijn niet te spreken over de blauwe netten.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In de Kortrijkse Groeningelaan krijgt de uitbreiding van het Groeningepark stilaan vorm. Maar niet alle buurtbewoners zijn daar blij mee. Vooral de knalblauwe veiligheidsnetten die afgelopen week plots rond de site verschenen, kunnen op weinig enthousiasme rekenen. “Geen paniek, die zijn maar tijdelijk”, belooft de bevoegde schepen.

Bewoners van de Residentie Van Dyck, op de hoek van de Groeningelaan en de Leeuw Van Vlaanderenlaan, zien tegenwoordig bijna dagelijks wijzigingen gebeuren aan het park voor hun deur. Het is namelijk de bedoeling van het stadsbestuur om de voormalige parkeerplaatsen om te toveren tot een groenzone. Kinderen van het nabijgelegen schooltje kunnen er nu al terecht om te spelen. Om dat veilig te laten verlopen, werden er in eerste instantie nadars gebruikt als geïmproviseerde afsluiting. Die werden afgelopen week vervangen door knalblauwe netten van vier meter hoog. En dat schoot in het verkeerde keelgat bij sommige omwonenden.

“Vloek in omgeving”

“Wellicht ziet een jonge landschapsarchitecte van het Ontwerpbureau Knockaert een helblauw visnet als een speels en aangenaam element met een meerwaarde voor het park. Maar voor ons, bewoners van de site, is dit absoluut geen meerwaarde!”, aldus Freddy Haerens die op de vijfde verdieping van Residentie Van Dyck woont. “Dit is eerder een vloek in deze toekomstige groene omgeving. Wij juichen de aanleg van het Groeningepark zeker toe, maar er bestaan tegenwoordig toch andere middelen dan zo’n afgrijselijk blauw net?”, vraagt hij zich af. Schepen van Milieu Bert Herrewyn (Vooruit) kan de gemoederen gelukkig meteen bedaren. “Deze afsluiting is tijdelijk en kadert binnen een tijdelijk experiment”, legt hij uit. “Hoe de finale omheining eruit zal zien, is nog niet bepaald. We luisteren daarvoor onder andere naar gebruikers uit de omgeving.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier