KM Torhout organiseert benefiet voor jongen met extreem overgewicht

Met op de achtergrond een bestuursdelegatie van voetbalclub KM Torhout vooraan voorzitter Dick D’Hoore, Ian Michils (16) en zijn mama Martine Hendrickx. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De 16-jarige Ian Michils uit Lichtervelde, zoon van de kantine-uitbaters van KM Torhout, woog met zijn lengte van 1,70 meter tot voor kort 130 kilogram. Extreme zwaarlijvigheid die levensbedreigend was. De noodzakelijke operatie, een gastric sleeve of maagverkleining, is sinds een maand achter de rug en goed gelukt. Maar aangezien de medische kosten niet worden terugbetaald, organiseert de genoemde voetbalclub een benefiet.

De ingreep kost zo’n 5.000 euro en KM komt voor 2.000 euro tussen. Daar zijn Jean-Pierre Michils en Martine Hendrickx, de ouders van Ian, heel dankbaar voor. Zulke hoge uitgaven zijn niet evident voor hun kroostrijke gezin met zes kinderen: vier jongens en twee meisjes tussen de 7 en de 22 jaar.

Letterlijk en figuurlijk opgelucht ademhalen

Ian is niet de enige in het gezin die met extreem overgewicht kampt. Ook een zus van 19 wordt straks, op 2 september, om dezelfde reden geopereerd. Maar zij krijgt de kosten grotendeels terugbetaald, wat niet het geval is zolang je de leeftijd van 18 niet hebt bereikt.

“Ian had echter geen keuze”, zegt mama Martine. “Hij moést de maagverkleining dringend ondergaan, want hij kreeg door zijn morbide obesitas ernstige problemen met zijn ademhaling. Hij had een BMI van meer dan 40, daar waar dat maximum 25 mag zijn. Erfelijkheid en graag eten waren de oorzaken. Zelf ben ik nu slank, maar ik heb ook veel te veel gewogen. Jaren geleden onderging ik een gelijkaardige operatie.”

Ik ben sinds de operatie al 20 kg afgevallen en weeg nu 110 kg

Ian haalt letterlijk en figuurlijk opgelucht adem sinds hij op 20 juli in het Torhoutse AZ Delta campus Rembert geopereerd werd. “Chirurg Isabelle Debergh heeft dat schitterend gedaan”, zegt hij, daarin bijgetreden door zijn ouders. “Ik heb veel aan haar te danken. En natuurlijk ben ik gelukkig dat het bestuur van KM Torhout met voorzitter Dick D’Hoore mij steunt. Ik ben sinds de operatie al 20 kilogram afgevallen en weeg nu 110. Mijn streefdoel is 75 kilogram. Ik moet voortaan goed op mijn voeding letten. Dat is niet simpel, want ik volg de studies Grootkeuken aan het Margareta Maria Instituut in Kortemark. Ik zie dus veel gerechten passeren.”

Dromen van carrière als scheidsrechter

“We zijn blij dat we dit voor Ian en zijn ouders kunnen doen”, zegt bestuurslid Joris Senaeve van KM Torhout. “Vader Jean-Pierre is hier al zowat 15 jaar jeugdtrainer en baat samen met moeder Martine onze kantine uit. Toen we merkten dat Ian dringend van zijn morbide obesitas af moest en de operatie financieel heel zwaar bij het gezin zou aankomen, hebben we beslist om een benefiet te organiseren.”

Die benefiet heeft plaats op zaterdag 11 september, de avond van de eerste KM-thuismatch in de voetbalcompetitie. De wedstrijd tegen VW Hamme start om 19.30 uur en ervóór, vanaf 17.30 uur, serveren we kip aan ’t spit met frietjes en groenten. Mee-eten kost 18 euro voor volwassenen en 12 euro voor kinderen. Zo willen we de 2.000 euro bijeensprokkelen voor de voorbije operatie van Ian. We hebben dat geld al voorgeschoten. Kaarten kopen, kan tot en met donderdag 9 september bij alle bestuursleden. We hopen op een massale opkomst.”

Ian droomt ervan ooit voetbalscheidsrechter te worden. Uiteraard zal zijn gewicht daarvoor eerst gevoelig moeten dalen. Pas dan kan hij aan zijn fysieke conditie werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier