Klusjesbrigade ten voordele van Rode Neuzendag

© NVR
Redactie KW

Siebe De Blanck (16) uit de Molenstraat en Daphne Beheydt (16) uit de Beukenlaan vormen met Lukas Menu (16) uit Olsene de Klusjesbrigade. Zij doen allerlei karweien voor mensen en de opbrengst gaat naar Rode Neuzendag.

De drie vrienden zitten in dezelfde school van SO Groenhove in Waregem. Voor het vak Project Algemene Vakken (PAV) kregen de leerlingen de opdracht per drie een project op te starten ten voordele van Rode Neuzendag. “Enkele groepjes verkopen iets, zoals limonade, kerstkaarten of chocolademelk. Een vierde groep organiseert een carwash. Wij kozen ervoor een langere periode paraat te staan voor de mensen en een klusjesdienst op te starten”, legt Siebe uit.

Tussen 1 oktober en 15 november gaan de jongeren op vraag van mensen langs om hun klusjes uit te voeren. “Als mensen een karwei niet zien zitten, of geen tijd hebben of handen te kort komen, kunnen ze op ons een beroep doen. Zo gingen we al eens ramen wassen of een garage leeghalen en daarbij een container vullen. We brachten ook al een ijzeren bed naar de metaalhandelaar. Elk weekend zijn we al op pad geweest”, vult Lukas aan.

Snoezelauto

De Klusjesbrigade is in een mum van tijd populair geworden bij de mensen, zelfs tot buiten de gemeentegrenzen. “Voor dat ijzeren bed trokken we naar Kuurne. De mensen zullen ons sneller contacteren omdat het voor het goede doel is. Daarenboven mogen ze ook kiezen welk bedrag ze ons geven. Nu hebben we al 170 euro verzameld“, klinkt het.

Naast de vijf acties is er ook nog een gezamenlijke actie. Daarvoor zorgde leerkracht PAV Lobke Vanden Hove zelf. “Tijdens de zomervakantie kon je je inschrijven om een autowrak naar een auto voor Rode Neuzendag te restylen. Ik heb de klas ingeschreven en we mochten het project uitvoeren. De auto, die een snoezelruimte zal hebben, zal geveild worden en daarna naar een instelling gaan, waar die voor therapieën kan worden gebruikt”, zegt ze.

Slotshow

Lobke is in elk geval heel trots op de leerlingen. Ze wil dan ook met enkelen van hen naar de slotshow trekken. “Iedereen kent wel een jongere die het mentaal moeilijker heeft. Ook in de klas zijn er kinderen met problemen. De groep hangt heel goed samen en praat openlijk over dit probleem, wat heel goed is”, zegt ze. De studenten stemmen daarmee in. “Voor ons is het een extra stimulans te weten dat het geld naar jongeren met problemen gaat. Voor hen willen wij bij de mensen graag klusjes uitvoeren.” (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier