Klooster maakt plaats voor veelzijdig dienstencentrum

Namen van links naar rechts: Rebecca Gayse, Tine Vandewaetere, Greet Driessens, Evelien Degrijse, Renaat Lemey, Anne-mie Ostyn, Lien Olivier en Ward Berth (werfleider Aannemer Vuylsteke - Eiffage). (foto ADB)
Redactie KW

Het klooster van de Zusters van Liefde, in het verlengde van woon-zorgcentrum Sint-Vincentius in de Kortrijksestraat, werd onlangs afgebroken en maakt plaats voor een gloednieuw dienstencentrum. De bouwplannen zijn klaar en de weg naar een nieuwe uitbreiding van het wzc ligt open.

Directeur Renaat Lemey stelt samen met zijn bouwteam het vernieuwende project voor. “In de plaats van het huidige klooster van de Zusters van Liefde komt het lokaal dienstencentrum De Loods, het centrum voor dagverzorging De Kim – dat zich nu in een vleugel van ons wzc bevindt –, een ruimte voor Link 58 die instaat voor het vervoer van minder mobiele mensen en een centraal marktplein met een brasserie en ontmoetingsruimtes. Hier zullen ook 19 assistentiewoningen worden gebouwd.”

Dienstencentrum

De architect en enkele medewerkers van het wzc hebben samen met verschillende experten al hun kennis samen gelegd om van dit project een modern, eigentijds en efficiënt complex te maken. “Het nieuwe gebouw zal aanleunen bij het huidige woon-zorgcentrum en aan de voorkant zal de nieuwe ruimte voor Link 58 gevestigd zijn. Ook de kine krijgt hier een plaats met een afzonderlijke doorgang. Dat kan ons in de toekomst toelaten om mensen uit de omgeving van dienst te zijn. Het lokaal dienstencentrum krijgt er ook een centrale plaats. Achteraan plannen we het centrum voor dagverzorging met veel lichtinval en grote vensters die uitgeven op de tuin.”

Er komt een open overdekte marktplaats

Een opvallende nieuwigheid is te verwachten bij het betreden van het nieuwe gebouw. Er komt een open overdekte marktplaats die een belangrijke ontmoetingsplaats wordt voor de buurt, families, cliënten, vrijwilligers en alle werkingen van Open Kring. “Er komt op de marktplaats een dorpsrestaurant dat door onze eigen keuken zal worden bediend. Deze keuken zal dagelijks service verlenen. Nu al geven we daar met de succesvolle projecten Samen Eten en Samen Tafelen een aanzet toe in De Loods.”

Assistentiewoningen

Op de eerste en tweede verdieping komen 19 assistentiewoningen. “Het zal een circulair en milieuvriendelijk gebouw worden. Er wordt maximaal gewerkt met herbruikbare materialen en geen klassieke airco bijvoorbeeld maar een ondergronds geplaatste warmtepomp voor warmte in de winter en aangename koeling in de zomer. Er wordt ook een groendak geïnstalleerd.”

De timing? Als alles meezit zal de ruwbouw van het gelijkvloers en de verdiepingen klaar zijn in de loop van 2022. Daarna begint de afwerking. De huidige assistentiewoningen – Hof ter Linden in de Cardijnlaan – blijven. Pas in 2030 zullen deze assistentieflats een andere bestemming krijgen. Al naargelang de maatschappelijke behoeftes kunnen ze de bestemming dan invullen. Het gebouw van de Loods, de voormalige dokterswoning in de Kortrijksestraat, blijft behouden. Wat de bestemming wordt, ligt nog niet vast. De directeur denkt samen met zijn team aan vernieuwende vormen van wonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier