Klokken luiden in De Panne tegen het coronavirus

© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Sinds vorig weekend weerklinkt elke avond om 20 uur over de lege straten van De Panne klokkengelui. Dit als symbool van hoop en solidariteit in deze crisis.

“Toen burgemeester Bram Degrieck me belde of het mogelijk was om tijdens deze crisis elke avond de klokken te luiden in Adinkerke en De Panne, vond ik dat meteen een uitstekend idee”, zegt pastoor Stephan Houtman. “Het klokkengelui is een teken van solidariteit, verbondenheid en troost. Het verbindt mensen die noodgedwongen thuis moeten blijven, maar ook zorgverleners, winkeliers, mensen uit de horeca en het gemeentebestuur. We beschikken niet over een carillon of beiaard, we konden dus enkel kiezen tussen rouwklokken en feestklokken.”

Coronaduivel

“Het is natuurlijk geen feest, want we kennen de ernst van de situatie. Maar we wilden de sfeer niet zwaarmoediger maken dan die al is met rouwklokken. Het moet een signaal van hoop zijn, dat we ‘samen sterk’ de coronaduivel kunnen overwinnen. We willen hiermee mensen laten dromen van een coronavrije toekomst, en het feest dat zal volgen. Intussen zijn de klokken van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in De Panne geprogrammeerd. De andere volgen. Ook de Missionarissen Oblaten sluiten zich aan bij dit initiatief. Dit gebaar wordt door heel veel inwoners van Adinkerke en De Panne geapprecieerd. Dat merk je aan de reacties op mijn Facebookpagina. Daar heb ik ook als positieve boodschap gepost: ‘We zwierelen die corona met haar klikken en klakken uit de Westhoek!’

Creatieve oplossingen

Pastoor Houtman zorgt ook voor alternatieve oplossingen nu de overheid bijna alle liturgische diensten verbiedt: “Enkel uitvaarten in familiekring zijn toegelaten. Rouwbezoek aan huis mag niet meer. Ik vond een oplossing in de videochat van Messenger of FaceTime.

Doopsels en huwelijksvieringen werden meestal op vraag van de families uitgesteld. Ook de communievieringen zullen wellicht uitgesteld worden. Ik wacht op een definitieve beslissing van de bisschoppenconferentie. Voor de eucharistieviering verwijs ik naar de vieringen die Kerknet op zondag aanbiedt via livestream. Ik ben ook zelf aan het broeden op een eigen initiatief. We kunnen ook thuis of in onze mooie natuur tot bezinning komen. En laat ons afsluiten met een gebedje: ‘Heilige Corona, bid voor ons’“, besluit pastoor Stephan Houtman. (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier