KLJ Ruiselede wil 45 uur lang aan de toog zitten en zo record uit 2010 met uur verbeteren

Tien bestuursleden van KLJ Ruiselede gaan de uitdaging aan. We herkennen v.l.n.r. Stef Strubbe, Leen Naeyaert, Jasper De Ketelaere, Fleur Billiet, Robbe Van Wonterghem, Luka Vanoverschelde, Glenn Vandeweghe, Anneleen Vanderheyden en Mathias Demey. Laurens Debouvere ontbreekt. © Norbert Maes
Redactie KW

Het bestuur van KLJ Ruiselede heeft wel heel ambitieuze plannen voor het paasweekend. Tien leden willen tussen vrijdagavond 19 en zondagnamiddag 21 april 45 uur lang ononderbroken aan de toog zitten ten voordele van Kom op tegen Kanker. Daarmee zou men een uur beter doen dan het vorige bestuur, dat negen jaar geleden een officieus wereldrecord vestigde.

Toogzitten om pakweg een frisse pint aan hun lippen te zetten is de KLJ’ers natuurlijk niet vreemd, maar het van vrijdagavond 20 uur tot zondagavond 17 uur volhouden op een barkruk.

“We willen bewijzen dat we niet hoeven onder te doen voor het vorige bestuur”, zeggen Fleur Billiet (21) en Anneleen Vanderheyden (24) met de glimlach. “Wij willen het zelfs nog een uurtje langer volhouden, al vestigen we daarmee geen wereldrecord. Dat staat boven de 50 uur en zou in handen moeten zijn van een Nederlandse jeugdvereniging. Maar die 45 vinden wij best symbolisch. Het is de helft van 90 en zolang bestaat de KLJ Ruiselede dit jaar.”

In tent in het gemeentepark

Maar dat de KLJ’ers het menen met hun stunt, mag duidelijk zijn. Speciaal voor de gelegenheid trekken ze een tent op in het gemeentepark achter de kerk van Ruiselede, waar ze ook eigenhandig een toog zullen bouwen. “Die komt op paletten te staan, zodat we onze voeten wat kunnen laten rusten, want ons exploot zal zo al lastig genoeg zijn”, bedenkt Anneleen. Het vorige bestuur kon nog in café Pallieter terecht, maar op die locatie staan nu appartementen. “Veel opties resten ons niet in de gemeente, maar ons pop-upcafé biedt het voordeel dat het pal in het centrum gelegen is.

De spelregels zijn wel dezelfde als negen jaar geleden. “Elk uur is vijf minuutjes pauze toegestaan, waarin we bijvoorbeeld naar het toilet kunnen gaan. Het is ook toegelaten om een aantal pauzes op te sparen en te gebruiken voor een powernapje van een halfuur. Bedoeling is wel dat we op onze barkruk blijven zitten, dus niet zomaar ergens op een stoel aan een tafeltje of zo.”

De KLJ’ers hebben heel wat activiteiten gepland, kwestie van zichzelf niet in slaap te wiegen

Kwestie van zichzelf niet in slaap te wiegen, hebben de betrokken KLJ’ers een weekend vol activiteiten gepland in de tent. “Op vrijdagavond komt burgemeester Greet De Roo onze marathon toogzitten openen en Pieter Serry, voorzitter ten tijde van de vorige bestuursploeg, zal toelichten hoe zij hun recordweekend hebben beleefd.” Op zaterdagnamiddag komt de KVLV tussen 14 en 17 uur oliebollen bakken. ‘s Avonds houdt dj Marckie de tent wakker. Op zondag is er om 15 uur een optreden van de covergroep Chapter Two.

Beter doen dan zus

De tien dapperen rekenen ook op de steun van hun leden om hen op de ‘dode’ momenten moed te komen inspreken. “We brengen onze laptops mee om naar Netflix te kijken, maar ook om ‘s nachts onze festiviteiten voor 16, 17 en 18 augustus naar aanleiding van ons jubileum te bespreken. Als we toch zo veel uren samen zijn, kunnen we ze maar beter nuttig besteden”, bedenken Fleur en Anneleen nog.

Anneleen toont ons tussendoor een ingekaderd artikel over de stunt van negen jaar geleden. “Kijk eens hoe treffelijk ze er na afloop nog allemaal uitzagen. Daar zou ik voor willen tekenen. Maar goed, volhouden is de boodschap, want ik wil beter doen dan mijn zus Sharon toen.”

Geen deurwaarder

“Of er controle zal zijn? Reken maar dat iedereen iedereen in de gaten zal houden, daarvoor willen we ons te graag bewijzen. Een deurwaarder inschakelen om onze poging te laten vaststellen zou gewoonweg te veel kosten.”

Zeker ook omdat het KLJ-bestuur zo veel mogelijk geld wenst in te zamelen voor Kom op tegen Kanker. “In 2010 verzamelde men ruim 4.500 euro. Dat bedrag evenaren zou al heel mooi zijn, al hopen we stiekem op iets meer. We hebben natuurlijk het voordeel dat we de winst op de drank nu volledig voor ons goed doel kunnen houden.”

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier