KLJ Loker-De Klijte stopt ermee

V.l.n.r. Marie Jonckheere, Frederique Douchy en Delphine Douchy. (foto EF)
Redactie KW

KLJ Loker-De Klijte houdt op te bestaan. Er is op zaterdag 14 december een slotactiviteit in de Galoye in Loker en daarna valt het doek over deze jeugdvereniging, die van start ging in 1950. “Met nog amper 10 leden kunnen we niet langer onze vereniging in stand houden. Er meldde zich ook niemand om de bestuursploeg te versterken of op te volgen”, weet Fréderique Dauchy.

Fréderique Dauchy uit De Klijte stapte als 17-jarige mee in het verhaal van de katholieke landelijke vereniging van zijn dorp. “Ondertussen ben ik 29 jaar en had ik eerder een signaal gegeven te willen stoppen als voorzitter. In 2018 was het succes van het bumperbaltornooi nochtans een stimulans om nog even verder te doen. Uiteindelijk werden dit jaar geen activiteiten meer georganiseerd en werd de beslissing genomen te stoppen”, aldus Fréderique Dauchy.

KLJ Loker-De Klijte blonk jaren uit door het organiseren van de Halve Liter-fuif. Fréderique: “Deze vond altijd plaats in de feesttent op het speelplein. Met de bouw van de nieuwe Galoye zochten we een andere locatie waarna het vat van de Halve Liter-fuif letterlijk leeg was. We kozen dan voor de zeepkarrenrace aan De Zavelaar wat eveneens een groot succes werd. Ook hier voelden we aan dat onze ploeg niet sterk genoeg was om dat evenement te dragen en we vervingen deze activiteit door het bumperbaltornooi. Met 12 ploegen waren we tevreden. Het werd jammer genoeg onze laatste organisatie.”

Kerstbomen

De jeugdvereniging stond ook jaren in voor de verkoop van kerstbomen. “Deze taak wordt wellicht overgenomen door het feestcomité”, laat Fréderique weten. Het lokaal van KLJ Loker-De Klijte wordt nu de thuishaven van KLJ WeReDra. “Aan een samenwerking werd heel even gedacht, maar dat werd wat weerhouden door de overkoepelende KLJ. Hun standpunt was dat bij een schrapping van onze vereniging deze nooit meer het levenslicht zou kunnen zien. Op papier blijft de naam behouden en kan er in de toekomst nog een heropstart zijn.”

Financieel zal er voor die groep jongeren alvast een startkapitaal voorzien zijn. Fréderique: “Uit onze kassa halen we enerzijds de nodige centen voor ons afscheidsfeestje en anderzijds storten we wat over is naar de overkoepelende KLJ.”

In het verleden telde KLJ Loker-De Klijte altijd zo’n 15- tot 20-tal leden. “Gezien de grootte van beide dorpen konden we natuurlijk nooit concurreren met KLJ Wijtschate. De twee dorpen samen tellen nog altijd niet het aantal inwoners van Wijtschate”, zegt Fréderique. De huidige leden van KLJ Loker-De Klijte trekken ofwel naar KLJ WeReDra of naar KLJ Wijtschate.

Herinneringen

Op zaterdag 14 december nodigt de laatste bestuursploeg van KLJ Loker-De Klijte iedereen uit die ooit lid of bestuurslid was. “De sociale media rijkt ver, maar we voelen ondertussen wel aan dat nog niet iedereen verwittigd is of op de hoogte is. Die zaterdagavond wordt een muur ingericht waar iedereen krantenknipsels of foto’s kan ophangen. Zo kunnen we eindigen met de mooie verhalen uit een rijke periode van jeugdwerking in onze dorpen”, besluit Fréderique Dauchy.

Wie ooit (bestuurs)lid was van KLJ Loker-De Klijte mag contact opnemen met Marie Jonckheere via marie_jonckheere@hotmail.com.

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier