Kliniek Sint-Jozef in Pittem bouwt nieuw complex voor ‘psychiatrie van 21ste eeuw’

Het centrale deel met de twee torens blijft behouden. (foto JG)
Tom Van Houtte

De Kliniek Sint-Jozef, het centrum voor psychiatrie en psychotherapie in Pittem, zal er over enkele jaren helemaal anders uitzien. Het complex wordt zo grondig verbouwd dat alleen het centrale deel van het kasteel en de receptie overblijven.

De Kliniek Sint-Jozef staat op een domein van 19 hectare. Het centrale deel is het kasteel uit 1870, ooit het zomerverblijf van wijlen burgemeester Joos de ter Beerst. Toen het midden jaren veertig van de vorige eeuw leeg kwam te staan, kochten de zusters van Maria het domein op uitdrukkelijke vraag van de bisschop aan om er een psychiatrische instelling voor vrouwen in onder te brengen.

Niet alleen het kasteel, ook bijna alle gebouwen die er later zijn bijgekomen, hebben last van de tand des tijds. “Van buiten af zou je het misschien niet zeggen, maar er zit niks anders op dan een volledig nieuw complex te bouwen. Ook het VIPA (het Vlaams Infrastructuurfonds dat zorginstellingen als deze subsidieert, red.) is die mening toegedaan”, zegt algemeen directeur Filip Deboutte.

Er is een masterplan uitgetekend en de bouwwerken moeten in 2021 starten

De eerste fase van de bouwwerken zouden nog dit jaar aanbesteed moeten worden. Er is een masterplan uitgetekend en de bouwwerken moeten in 2021 starten. “Aangezien we in onze sector een voortrekkersrol willen blijven spelen, gaan we voor psychiatrie van de 21ste eeuw. We gaan werk, therapie en verblijf scheiden. Geen kleine ramen en donkere gangen meer, maar lichtrijke paviljoenen die aansluiten op het vele groen op het domein”, zeggen directeur facilitaire diensten Griet Tytgat en stafmedewerker masterplan en bouw Maaike Vancoillie.

55 miljoen euro

In een eerste deelfase is het optrekken van een nieuw energiegebouw aan de orde, net als een therapieblok en een sporthal, paviljoenen die allemaal dicht tegen de sportvelden komen. Daarna komen dichter bij het kasteel een verblijfsgebouw voor het zorgprogramma jeugd met ruim 40 eenpersoonskamers, een cafetaria met keuken en een therapieblok voor de jeugd.

In een volgende fase, waarvoor nog een VIPA-dossier moet worden ingediend, komen de gebouwen voor de andere doelgroepen en het kasteel aan de beurt. “We behouden het centrale deel van het kasteel, inclusief de torens. De vleugels die er later zijn aangebouwd verdwijnen. Ook het receptiegebouw dat van 2013 dateert, blijft bestaan”, zegt Griet Tytgat.

Met het totale project is een investering van 55 miljoen euro gemoeid, waarvan 90 procent op termijn wordt gesubsidieerd. De kliniek telt 171 bedden. Op piekdagen worden er tot 250 patiënten behandeld.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.