Klimladdertjes voor padden

© SLW
Stefaan Lernout

De paddentrek komt eraan, amfibieën trekken naar hun geboortepoel om zich voort te planten. Sinds de gemeente en Natuurpunt een handje helpen vallen er minder slachtoffers. Sommigen sukkelen toch nog in rioolputjes waar ze niet meer uit geraken, daarom worden dit jaar in die rioolputjes klimstrips geplaatst.

Het voorjaar is in aantocht, dus trekken padden, kikkers en salamanders naar de poel waar ze zelf ooit geboren zijn om zich voort te planten.

Op die tocht komen vele van de dieren tot hun einde, in de eerste plaats doordat ze overreden worden als ze de straat oversteken. Om hen van de die dood te redden, plaatst de gemeente, in samenwerking met het Stadslandschap Leie en Schelde, al een tiental jaar schermen langs de straten waar veel amfibieën oversteken. Dit is voornamelijk in het open gebied in de Normandiestraat, Moorselestraat en Ezelstraat. Ze worden via die schermen tot in emmers geleid. Vrijwilligers van Natuurpunt Wevelgem gaan heel twee keer daags langs om die emmers te ledigen, en de amfibieën op een veilige manier over te zetten.

Rioolputjes

“Er is echter nog een tweede verklaring voor het hoge sterftecijfer tijdens de paddentrek”, weet Hans Coucke van Natuurpunt. “Vele dieren komen ook in rioolputjes terecht, en raken er niet meer uit. Ze spoelen weg en verdrinken in de rioolbuizen. Om dat te voorkomen maken we klimstrips aan de rioolputjes vast, een soort van laddertjes. Zo kunnen de amfibieën terug uit het putje klimmen. De aluminiumstroken zijn aangepast aan de diepte van het putje.

“In Nederland en Zwitserland wordt dit al een tijdje gebruikt”, vult Anne Braet aan. “Vorig jaar hebben ze dit ook toegepast in Ieper. De rioolputten waarover het in Wevelgem gaat zijn gelegen in de Normandiëstraat, de Moorselestraat, de Zwaenebloemstraat en de Parkstraat. Het gaat over 54 putjes. We hopen zo nog meer diertjes te redden. Verleden jaar werden in Wevelgem 816 padden, 113 kikkers en 392 salamanders succesvol overgezet. Er werden 62 slachtoffers vastgesteld. Voordien, voor we de amfibieën hielpen oversteken, waren er elk jaar 300 tot 500 slachtoffers. Na de trek, in de loop van april, halen we de klimstrips weer weg.” (SLW)

De klimstrips vormen laddertjes zodat de padden er weer uit kunnen klauteren.
De klimstrips vormen laddertjes zodat de padden er weer uit kunnen klauteren.© SLW

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier