Klimaatjongeren vinden gehoor: Menen investeert in zonnepanelen

De GBS Barthel in Rekkem kreeg als eerste zonnepanelen op een openbaar gebouw van de stad Menen. We zien v.l.n.r. Philippe Wouters (Vlas), schepen Patrick Roose, schepen Renaat Vandenbulcke en directeur Tom Vandamme. © WO
Redactie KW

In maart vorig jaar ontving de stad Menen meerdere scholieren en klassen uit de stad in het kader van een oproep om actie te ondernemen voor een beter klimaat en milieu. De vraag om zonnepanelen te plaatsen, kreeg alvast gehoor.

“Als bevoegd schepen van Milieu kon ik snel mijn collega’s overtuigen om aandacht te schenken aan deze problematiek die de kinderen en jongeren ons aanboden. Een aantal van hun verwachtingen en voorstellen werden opgenomen in ons beleidsplan “Samen menen maken in 2020-2025” zegt schepen Patrick Roose.

“Een voorstel was om daken van de scholen te voorzien van zonnepanelen, iets wat we al deden in de GBS Barthel in Rekken en binnen enkele maanden ook in onze tweede school van de Stad, namelijk de GBS De Wonderwijzer in Lauwe. Misschien kan het ook een aanzet zijn omdat ook de andere scholen ons voorbeeld zullen volgen. Vandaag maken we onze realisatie op de GBS Barthel publiek.”

20 jaar

“Het stadsbestuur besliste om in te stappen in de overheidsopdracht van Leiedal voor het financieren, plaatsen en exploiteren van zonepanelen gedurende een periode van 20 jaar. De opdracht richt zich specifiek op gebouwen in eigendom van lokale besturen, de intercommunale Leiedal treedt op als aankoopcentrale.”

In Menen worden maar liefst 32 gebouwen onderzocht op de mogelijkheid om zonnepanelen te leggen. Voor acht daken werden al detailstudies gemaakt en een offerte aangevraagd bij leveranciers. Het gaat om GBS Barthel en WZC Andante, WZC Ceres in Lauwe, GBS De Wonderwijzer Lauwe, de Technische Dienst Menen en het Bezinningscentrum in de Dadizelestraat zijn de eerstvolgende in de rij die worden aangepakt. In totaal gaat het om 1.040 zonnepanelen, goed voor een investering van 230.000 euro. Bij GBS Barthel in Rekkem werden 240 zonnepanelen geplaatst.

“Wat voor ons neerkomt op één paneel per leerling”, gaf directeur Tom Vandamme mee. Op jaarbasis moet dat een besparing opleveren van 5.000 euro. In het WZC Andante Andante werden 445 panelen geplaatst, goed voor een besparing van 9.000 euro per jaar. Dankzij een coöperatieve kunnen burgers mee investeren, dertig gezinnen in Menen hebben al mee geïnvesteerd, goed voor een bedrag van 14.750 euro. Vlaskracht en Beauvent cvba staan samen in voor de financiering, levering en plaatsing op de daken, inclusief totaalwaarborg en onderhoud, dit voor een looptijd van 20 jaar Daarna wordt de installatie eigendom van de stad. (WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier