Klimaatactivist Koen Platevoet krijgt tweejaarlijkse Dentergemse Duim

Koen Platevoet (rechts) kreeg de prijs uit handen van Tim Van Rijckeghem, voorzitter van Vooruit Dentergem.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Koen Platevoet (rechts) kreeg de prijs uit handen van Tim Van Rijckeghem, voorzitter van Vooruit Dentergem.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

Vooruit Dentergem heeft zaterdagavond 1 mei, op de Dag van de Arbeid, de Dentergemse Duim uitgereikt aan klimaatactivist Koen Platevoet. De Wakkenaar is algemeen coördinator van Grootouders voor het Klimaat.

Aan zijn accent merk je snel dat Koen Platevoet (68) geen geboren Wakkenaar is. Afkomstig van Zottegem woonde hij 35 jaar in Antwerpen alvorens zijn vrouw, kinesiste in Waregem, naar de Dentergemse deelgemeente te volgen. Platevoet werkte vroeger in de bouw. Niet bepaald de sector die je met het milieuactivisme vereenzelvigt.

Gebakken lucht

“Het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome opende me begin jaren zeventig de ogen”, zegt Platevoet. “Velen achtten het onmogelijk dat we onze planeet met de verbranding van fossiele brandstoffen helemaal zouden uitputten… En nu we al twee zomers op rij gebakken lucht van boven de 40 graden inademen, kan niemand nog voorbij aan de klimaatverandering.”

Koen Platevoet is algemeen coördinator van Grootouders voor het Klimaat, die vooral in 2019 aan de zijde van duizenden jonge klimaatspijbelaars luidop van zich lieten horen tijdens marsen overal te lande. “Onze ongebonden burgerbeweging in razendsnel gegroeid: van 10 man tot ruim 9.300 Facebookvolgers op vandaag. We sturen nieuwsbieven uit naar 3.000 mailadressen en onze webinars worden door gemiddeld 100 à 150 mensen gevolgd.”

Kleinkinderen volgen voorbeeld

De Wakkenaar stelt tot zijn grote voldoening vast dat er al kleinkinderen zijn die in zijn voetsporen treden. “Ik heb er tien in totaal, maar de meesten zijn nog te jong om een actieve rol op te nemen. Toch stapten er al drie mee op in de zondagse klimaatmarsen. Toen een 8-jarige kleinzoon in een vragenlijst op school zijn grootste zorg diende neer te pennen, antwoordde hij het klimaat, verwijzend naar de inzet van zijn opa. Dat doet deugd, want het is voor onze jeugd dat we het doen. Of ik hen dril? Nee, de opvoeding is de afdeling van hun ouders, grootouders zijn er om hen te verwennen”, klinkt het lachend.

Inmiddels zijn er ook al kleinkinderen die zich, net als hun grootvader in de Molenstraat, verdienstelijk maken als ‘Mooimaker’. “Over het algemeen liggen de straten er netter bij. Een grotere groep mensen die het op een wandelen heeft gezet, is met de neus op de feiten gedrukt.”

Minder zichtbaar, maar veel erger

Op 10 oktober komen de Grootouders voor het Klimaat met tal van grote verenigingen weer op straat voor een grote nationale betoging. “De klimaatcrisis is misschien minder zichtbaar dan corona, maar nog veel erger.” De voorbije maanden zaten Platevoet en co niet stil en gingen ze zeven betrokken ministers op hun plichten wijzen.

Aan de Dentergemse Duim is een geldprijs van 250 euro verbonden en een kunstwerk van de Wakkense artieste Marijke Dejager. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier