https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Klimaatactivist die WK-parcours opliep korte tijd aangehouden

Wouter Mouton besliste pas op het laatste ogenblik om de strijd om de wereldtitel niet te verstoren. © MM
Redactie KW

Klimaatactivist Wouter Mouton is zondag enkele uren administratief aangehouden nadat hij vlak na de aankomst van Filippo Ganna het WK-parcours opliep in beschilderd bovenlijf.

Wouter Mouton wou met zijn actie aandacht vragen voor het klimaat. “Verstorende en opvallende acties daartoe zijn nodig”, reageert Wouter, die pas op het laatste nippertje besliste om de strijd om de wereldtitel niet tijdens de wedstrijd te verstoren.”

Aandachtige kijkers konden het moment nog nét zien tijdens de tv-uitzending. “Maar zoals gewoonlijk hield de openbare omroep vervolgens de klimaatcrisis uit het nieuws”, aldus Mouton.

Sorry Ganna

“Ik stond opgesteld dichtbij de finish, was volledig beschilderd en had ook een bord bij. Het idee was om tussen Van Aert en Ganna naar de start te lopen. “Sorry Ganna” slaat dan ook op de verstoring die ik zou veroorzaakt hebben naar Ganna toe. Ik heb op het laatste moment dit plan veranderd omdat het zo nipt was bij het tweede tussenpunt. Ik wou enkel aandacht trekken voor het klimaat, niet de bepalende factor zijn in de strijd om goud”, zegt Wouter.

De politie kwam meteen tussenbeide, waarop Wouter administratief werd aangehouden voor 2 uur. “Zoals gewoonlijk ben ik correct en goed behandeld door de Brugse politiedienst. Ik onderhoud tot nog toe een goed contact met hen en kondig mijn acties gewoonlijk aan. Bij dit ‘specialleke’ heb ik het niet gedaan, uiteraard om niet preventief aangehouden te worden.”

Eerder kwam Wouter al in het nieuws door een hongerstaking aan het stadhuis van Brugge en diverse acties op de Markt. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.