Kleuterleidster uit Zeebrugge zet zich in voor weeshuis in Vietnam

© MM
Redactie KW

Kleuterleidster Illiana Vanden Briele (22) uit Zeebrugge is na twee maanden Vietnam terug thuis. De jonge vrouw werkte er de hele zomer als vrijwilligster in een weeshuis voor kinderen met een beperking. Ze hoopt hier in België voldoende (financiële) steun te vinden om de plaatselijke opvang te helpen evolueren.

Begin juli vertrok Illiana (22) met een klein hartje richting Vietnam. Net afgestudeerd als kleuterleidster had ze één droom: de wereld rondreizen en de plaatselijke culturen ontdekken. Een ontmoeting met de voorzitter van Kids without borders – een vzw die het weeshuis in Vietnam steunt – besliste er anders over. “Na enkele minuten was ik al overtuigd van het project“, glundert Illiana. “De manier waarop ze daar werken, hoe kinderen worden geholpen, fantastisch. Het oorspronkelijke plan om rond te trekken ruimde zo plaats voor het vrijwilligerswerk. Een keuze die ik me geen enkel moment heb beklaagd.” Eenmaal aangekomen in Go Vap Orphanage – de naam van het weeshuis – bleek de lichte angst voor het onbekende overbodig. Vrijwel meteen werd Illiana opgenomen in de ‘familie’.

Kinderen met beperking

Ter plaatse kreeg de jonge vrouw een grote verantwoordelijkheid. Illiana was verantwoordelijk voor haar eigen klasje en hielp samen met de andere leerkrachten en opvoeders mee met de opvang van de 250 weeskinderen. “In de voormiddag werkte ik veelal met baby’s”, vertelt ze zelf. “Tijdens de rest van de dag hield ik me dan bezig met mijn eigen klasje. De activiteiten die we deden waren heel ruim. Engelse les, spelletjes of kinderyoga: het zat allemaal in mijn pakket. Ook tijdens de ontspanning probeerde ik de kinderen toch iets bij te leren.”

Het heeft me enorm verbaasd hoe sterk die kinderen zijn

Makkelijk was haar taak niet. Naast de beperkte middelen waarmee ze zich moest behelpen, werkte Illiana vooral met kinderen met een fysieke of mentale beperking. Zich laten afschrikken deed ze allerminst. “Sommigen hebben heel erg zware beproevingen meegemaakt. Zo was er een kindje dat in een plastiek zak achtergelaten was op straat door zijn ouders. Hoe jong ook, dat draagt een kind met zich mee. Het heeft me enorm verbaasd hoe sterk die kinderen zijn. Bestempel ze dus zeker niet als zielig. Stuk voor stuk zijn het fantastische kindjes”, vertelt Illiana trots.

Steunen

Na haar thuiskomst besloot de jonge kleuterleidster het heft in handen te nemen. “Ik kan nog steeds amper vatten welke resultaten het weeshuis boekt met de beperkte middelen. Alles gaat daar ook integraal naar de kinderen. Van de overheid krijgt het weeshuis 1,5 dollar per kind per dag. Ruim onvoldoende natuurlijk voor de medische en normale zorgen die de kinderen nodig hebben. Medicatie is daar bijna onbetaalbaar”, aldus Illiana. Ze roept daarom iedereen op om het weeshuis te steunen. “Elke euro is welkom. Zelf ga ik zeker terug. Het was een onvergetelijke ervaring die ik hier in België voor altijd zal meedragen.”

Wie het weeshuis wil steunen kan dat op deze website met de vermelding ‘Go Vap Orphanage medical expense fund’ bij commentaar.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier