Kleuterklas De Kinderster Zuidschote boomt dit schooljaar

We zien de 14 kindjes die op 1 september gestart zijn met achteraan v.l.n.r juf Isabel Depuydt, juf Amelia Ferreira Dias en kinderverzorgster Trees Lefever. (foto FB)
Redactie KW

De enige klas in het schooltje van Zuidschote, kleuterklas De Kinderster, zal tegen eind dit schooljaar 22 kleuters tellen. Dat is een boost voor de afdeling van de vrije basisschool Boezinge. “Dat heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt kleuterjuf Isabel Depuydt.

1 september, 8.45 uur: het begin van het nieuw schooljaar. Kleuterjuffen Isabel Depuydt (44) en Amelia Ferreira Dias (23) verwelkomen op deze eerste schooldag in Zuidschote 14 kindjes, onder wie vier nieuwe. “14 is al een grote groep voor ons klasje in Zuidschote”, vertelt juf Isabel. “En wat dit een heel speciaal schooljaar maakt, is dat er op de instapdagen later dit jaar nog acht peuters bijkomen. Daardoor hebben we in totaal 13 peuters. Normaal komen er op die instapdag twee of drie peuters bij op één schooljaar… 13 peuters is ongeveer het aantal van de hele klas samen normaal. Ik sta hier 20 jaar in de klas en heb dat nog nooit meegemaakt.”

Bezoekje bij ouders

Sommige jaren was het afwachten of het schooltje in Zuidschote voldoende kindjes zou hebben om open te blijven. De school heeft namelijk maar één klas, een graadsklas met peuters, eerste kleuter, tweede en derde kleuter samen. Maar dit jaar krijgt het klasje een serieuze boost. “Er zijn de laatste jaren meer jonge gezinnen in Zuidschote komen wonen waardoor er meer kindjes zijn.”

“Daarnaast komen ook enkel kindjes van randgemeenten. Als we horen via buren waar er in Zuidschote kindjes zijn die twee jaar oud zijn, bezoeken we de ouders om ons voor te stellen. We nodigen hen uit om naar de klas te komen kijken, geven een rondleiding en leggen uit hoe we hier werken. Als we de ouders hier in ons schooltje kunnen krijgen, zijn ze heel enthousiast en meestal willen ze dan hun kindje(s) hier inschrijven.”

Ruim maar gezellig

Alle kleuterjaren samen in één klasje, als enige klas in een schooltje, dat heeft volgens juf Isabel niets dan voordelen. “Voor de kindjes is het een grote luxe. Van twee klaslokalen werd één gemaakt dus hebben we een ruime maar gezellige klas. Ze hebben een ruime speelplaats voor hen alleen en als het regent hebben we een ruime zaal. En toch blijft alles kleinschalig. We zorgen dat de kindjes zich goed voelen en we hebben gemakkelijk en veel contact met de ouders. Er is ook kinderopvang voor en na school”, somt ze op.

“In ons graadsklasje helpen de oudere kinderen de jongere. Elk kindje heeft een zorgvriend met wie het klikt: als we bijvoorbeeld ergens naartoe gaan of iets samen doen, gaan ze automatisch bij hun zorgvriendje staan.”

Duobaan

Juf Isabel staat de helft van de week voor de klas in de duobaan, juf Amelia de andere helft van de week. “Ik ben nieuw”, zegt Amelia Ferreira Dias. “Ik vervang juf Hanne Persyn die nog in ouderschapsverlof is tot na de kerstvakantie. Daarnaast heb ik ook nog enkele uren zorg bij juf Isabel en geef ik kleuterturnen en bewegingsopvoeding.”

“En juf Jil Maelfeyt komt af en toe als extra hulp. Daarnaast komt Trees Lefever enkel uren helpen als kinderverzorgster”, pikt Juf Isabel in. “We zijn er dus op voorzien om met een grotere groep kleuters en peuters te werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier