Kleuterjuffen zijn klaar voor heropstart: “Handjes wassen zal héél veel tijd in beslag nemen”

Véronique Soens en Ann Couvreur zijn klaar om hun kleutertjes opnieuw in hun klas te ontvangen. (foto Joke Couvreur)
Philippe Verhaest

Dinsdag 2 juni mogen ook de kleuters (eindelijk) opnieuw naar school. Veel ouders zullen een zucht van opluchting slaken, maar de kleuterleid(st)ers staan voor een stevige uitdaging. “Al zijn we vooral blij om al ‘onze’ kindjes weer in de klas te hebben.”

In alle basis- en kleuterscholen van ons land heerst momenteel een drukte van jewelste. Alles wordt in gereedheid gebracht voor de grote heropstart van dinsdag 2 juni, iets wat ook kleuterjuffen Ann Couvreur (52) en Veronique Soens (52) doen. Beide dames hebben 32 jaar ervaring op de teller en hebben respectievelijk de derde kleuterklas en de peutertjes onder hun hoede in De Berenboot, de kleuterafdeling van Prizma Onze-Lieve-Vrouw in Ingelmunster.

“Het was hier de voorbije elf weken akelig stil”, blikken ze terug. “Normaal zijn de gangen van onze kleuterschool altijd met lawaai en kinderlijke vreugde gevuld, nu kon je vaak een speld horen vallen. Bizar. De scholen werden ook van de ene dag op de andere gesloten. Er was geen echt afscheid, want niemand wist wat zou volgen. Eén iets was wel snel duidelijk: we zouden onze kleuters niet aan hun lot overlaten.”

Schouderklopjes

Ann, Veronique en hun collega’s werkten tal van taken en opdrachten uit, namen vanuit de vertrouwde klasomgeving of thuis videoboodschappen op en gingen zelfs op stoepbezoek om iedereen nog eens in levende lijve te zien.

“In onze ruim dertig jaar lange carrière waren de voorbije 2,5 maanden een unicum. We konden op geen enkele eerdere ervaring terugvallen”

“Geen moeite was ons te veel, want we wilden zowel de kinderen als hun ouders zo goed mogelijk ondersteunen. Niet evident, want ook in onze ruim dertig jaar lange carrière waren de voorbije 2,5 maanden een unicum. We konden niet op eerdere ervaringen terugvallen. Maar dat de school geen enkele negatieve mail heeft gekregen, zegt veel. Integendeel: de afgelopen weken kregen we vanuit alle hoeken schouderklopjes en complimenten. Veel mensen beseffen eindelijk hoe intensief onze job is.”

Dat ze straks opnieuw voor een volle klas kleuters mogen zorgen, bezorgt Ann en Veronique kriebels in de buik. “Toen het nieuws bekend raakte, sprongen we een gat in de lucht. Zó blij waren we. Maar we begonnen ons haast meteen ook tientallen vragen te stellen. Gelukkig hebben we samen met de directie duidelijke maatregelen opgesteld. Zo komen er glijdende starturen van de schooldag en zullen ook de speeltijden per klas op een ander moment plaatsvinden. Zo zorgen we ervoor dat de klasgroepen – die elk een aparte bubbel vormen – elkaar zo weinig mogelijk kruisen.”

“Er zijn duidelijke maatregelen: elke woensdag is er geen les om grondig te poetsen en de speeltijden zullen per klas plaatsvinden”

Hygiëne wordt de resterende weken van het schooljaar nog meer dan anders hét codewoord. “De school heeft voor 6.000 euro aan ‘coronamateriaal’ gekocht: mondmaskers, bewegwijzering, ontsmettende handgel, maar ook twee stoommachines om al het speelgoed snel en efficiënt te desinfecteren. En de kinderen zullen erg vaak hun handen moeten wassen. Dat zal héél veel tijd in beslag nemen, maar wordt erg belangrijk.”

In november 2018 werd profrenner Yves Lampaert in de Berenboot gehuldigd als de peter van de Fluo-actie en barstte de feestzaal bijna uit haar voegen. Vanaf volgende week zal er vooral afstand gehouden worden...
In november 2018 werd profrenner Yves Lampaert in de Berenboot gehuldigd als de peter van de Fluo-actie en barstte de feestzaal bijna uit haar voegen. Vanaf volgende week zal er vooral afstand gehouden worden…© Joke Couvreur

Juf Veronique krijgt straks 28 peutertjes in haar klas. “Enkele kinderen kunnen immers pas nu van start gaan en daardoor groeit mijn groep. Gelukkig kan ik rekenen op wat hulp van een kinderverzorgster en elke leerkracht ontvangt van de school ook een coronapakket met alle mogelijke beschermende uitrustingen. We zullen erg goed voorbereid aan de aftrap verschijnen.”

Vier dagen school

Vanaf volgende week wordt de schoolweek in De Berenboot ook tot vier dagen beperkt, klinkt het. “Het volledige lessenpakket zal gebracht worden, maar op woensdag krijgt de school telkens een grondige poetsbeurt. Veiligheid boven alles”, zeggen Ann en Veronique, die opgelucht zijn dat een mondmasker in de klas niet verplicht zal zijn. “Bij kleuters is je expressie vaak doorslaggevend. Een mondmasker zou de interactie alleen maar bemoeilijken. Maar wanneer er contact met ouders is, zullen we wel een masker dragen. Dat moeten de ouders zelf ook trouwens doen. We hebben geen angst om covid-19 op te lopen, maar nemen alle mogelijke voorzorgen.”

“Weet je, het allerbelangrijkste is dat kleuters opnieuw naar school kúnnen. Hun klasgenootjes weer zien, opnieuw samen kunnen spelen, even weer in een min of meer normale omgeving… Daar zullen ze erg veel deugd van hebben. Maar of het op 1 september business as usual zal zijn, dat durven we te betwijfelen. We hópen het, maar alles zal afhangen van hoe de zomermaanden verlopen. Laat ons beginnen met volgende week dinsdag. We zullen onze kleuters met een brede glimlach opwachten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier