Kletsnat maar hartverwarmend afscheid voor brandweerbevelhebber Bernard Diopere

Bernard Diopere had zich zonder twijfel aan een droger afscheid verwacht. Al lijkt hij ervan te genieten. © foto JS
Johan Sabbe

Voor Bernard Diopere was zondag 31 mei de allerlaatste dag als overste van de brandweerpost Torhout in de Hulpverleningszone 1. Zijn korps verraste hem ‘s avonds nabij zijn woning met een verrassingshulde. Tegelijk werd hij, net als zijn opvolger Alain Crombez, gedoopt. Het werd een drijfnat, maar hartverwarmend afscheid.

Ook de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert, momenteel voorzitter van de Hulpverleningszone 1, werd onder de felle waterstraal gehouden, net als zonecommandant Filiep Dekiere. Ze kwamen met z’n allen handdoeken te kort.

Brandweerloopbaan van 47 jaar achter de rug

Bernard, die in de Steenveldstraat op de Torhoutse wijk Driekoningen woont, is op 23 mei – een week vóór zijn pensioen – 65 jaar geworden. Het geplande afscheidsfeest kon als gevolg van de coronacrisis helaas niet doorgaan. Het is uitgesteld naar een latere datum, misschien in september.

Bernard is in 1973 brandweerman geworden. Een carrière van 47 jaar in het Torhoutse korps, zoiets is nooit eerder vertoond. Op 1 juli 2004 werd hij beroepsbrandweerman. Hij leidde het plaatselijke brandweerkorps toen al sinds maart 1990, het moment waarop hij zijn vader André Diopere als bevelhebber opvolgde. Begin 2015 verwierf Bernard de graad van majoor. Hij werd binnen de Hulpverleningszone 1 directeur operaties en opleiding en bleef tegelijkertijd in Torhout postoverste.

Nu, vanaf 1 juni, neemt Torhoutenaar Alain Crombez (48) de leiding van de Torhoutse brandweerpost over. Alain is kapitein-vrijwilliger en werkt als administratieve kracht in de preventiedienst van de hulpverleningszone. Samen met een aantal korpsleden had hij de verrassingshulde bedacht.

Beiden drijfnat, maar gelukkig: Bernard Diopere, net met pensioen, en Alain Crombez, zijn opvolger als Torhoutse postoverste.
Beiden drijfnat, maar gelukkig: Bernard Diopere, net met pensioen, en Alain Crombez, zijn opvolger als Torhoutse postoverste.© foto JS

Met een luide handsirene uit zijn huis gelokt

Voor die hulde fietsten de brandweermannen tegen 20 uur naar het huis van de afscheidnemende postoverste. Er reed ook een tankwagen mee, nodig voor de ingecalculeerde doopplechtigheid. Opvallend: een delegatie van de politiezone had eraan gehouden om eveneens aanwezig te zijn. Als dank voor al die jaren van hechte samenwerking met Bernard en de brandweer.

De geliefde bevelhebber werd samen met zijn vrouw Martine Heindryckx uit zijn huis gelokt met het scherpe geluid van een handsirene. Het koppel mocht plaatsnemen op stoelen op de parking aan de voordeur. Bernard en Martine waren er duidelijk van aangedaan toen ze hun familie, de brandweerlui, de politie, enkele ambulanciers en de prominenten zagen. De sfeer was hartelijk en de avondzon overgoot het geheel met een warme gloed.

Nieuwe postoverste Alain Crombez bedankte zijn voorganger voor al die jaren van inzet voor de brandweer. “Hier staan jouw mensen”, zei hij. “Zij die jou als hun overste sterk geapprecieerd hebben. We zullen je heel graag in de brandweerkazerne blijven verwelkomen. We willen je oprecht bedanken voor wat je voor ons en de bevolking betekend hebt. En we wensen je uiteraard een heel goede gezondheid toe.”

Een delegatie van de aanwezigen op de verrassingshulde zondagavond aan het huis van de afscheidnemende postoverste. Een groepsfoto in coronastijl.
Een delegatie van de aanwezigen op de verrassingshulde zondagavond aan het huis van de afscheidnemende postoverste. Een groepsfoto in coronastijl.© foto JS

Zijn eerste pensioen is sinds enkele dagen uitbetaald

Burgemeester Kristof Audenaert, voor de gelegenheid aan de microfoon van een politiecombi, bedankte de afscheidnemende postoverste. Hij noemde hem een monument. Hij verwees ook even naar Bernards vader, die in de periode vóór Bernard jarenlang bevelhebber van de Torhoutse brandweer is geweest. Zonecommandant Filiep Dekiere knikte telkens instemmend.

Tot slot nam Bernard zelf het woord. “Jullie zijn mien moaten“, klonk het recht uit zijn hart. “Het was voor mij een enorm genoegen om al die jaren met jullie in team te mogen werken. Ik ben als relatief jonge gast postoverste geworden en neem nu als 65-jarige afscheid. Geen dag ben ik tegen mijn zin komen werken. Ik ben dankbaar voor alles. En ik weet dat het korps bij Alain Crombez in goede handen is. Dat is een hele geruststelling. Enkele dagen geleden deed het raar om mijn eerste pensioen uitbetaald te krijgen. Toen besefte ik echt: mijn loopbaan zit erop. Ik zou jullie nu allen graag willen trakteren, maar we hebben geen pintjes genoeg in huis, vrees ik.”

Ook de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert, voorzitter van de Hulpverleningszone 1 van de brandweer, moest eraan geloven: hij werd gedoopt.
Ook de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert, voorzitter van de Hulpverleningszone 1 van de brandweer, moest eraan geloven: hij werd gedoopt.© foto JS

Unieke kans om vier heren op een douche te trakteren

Dan trakteerden de pompiers hun afscheidnemende chef maar zelf: op een stevige douche. De waterkraan werd opengezet en even later was Bernard nat van onder tot boven. Zijn opvolger Alain kon er hartelijk om lachen, maar kreeg – zonder dat het in het scenario stond – van hetzelfde laken een (nat) pak. Ook zonecommandant Filiep Dekiere werd onder de waterval gehouden en burgemeester Audenaert moest er als voorzitter van de zone eveneens aan geloven. Gelukkig voor laatstgenoemde woont hij in de buurt, al was het best grappig om hem even later doorweekt naar huis te zien fietsen.

Bernard kan vanaf nu volop van zijn pensioen genieten. En uitgebreid de tijd nemen om zijn culinaire specialiteit op punt te zetten: paella maken. In een van die vijf grote pannen die al eventjes op hem liggen te wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier