Kleren ruilen of werktuigen lenen vanaf nu in Kortrijkse Deelfabriek

Coördinator Ruben Derhore en OCMW-voorzitter Philippe De Coene in de Instrumentheek. © JVGK
Axel Vandenheede

Vanaf vandaag heeft Kortrijk er een fabriek bij: de Deelfabriek in de Damastweversstraat op de Venning. “In Kortrijk zijn er een aantal initiatieven uit de ruil-, deel- en hersteleconomie. Die hebben we nu onder een en hetzelfde dak gestoken”, aldus Ruben Derhore en Philippe De Coene.

Instrumentheek, ruilwinkel Mama’s voor Mama’s (nu Swop&Go), ruilwinkel ‘t Goede Doel… De laatste jaren startten vrijwilligers heel wat initiatieven op om bepaalde zaken te delen of te ruilen. “Sinds 2013 ondersteunt het OCMW dergelijke initiatieven”, legt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A) uit. “Een van de eerste was de Instrumentheek. Deze ‘bibliotheek voor werktuigen’ begon in Café Congo en verhuisde daarna wegens plaatsgebrek naar de Diksmuidekaai.”

“Een ander initiatief is de ruilwinkel Switch voor ouders met baby’s, peuters en kleuters. Spulletjes en kledij voor jonge kinderen worden niet lang gebruikt en zijn daarna vaak nog in perfecte staat. In de ruilwinkel konden ouders die spulletjes en kledij omruilen.”

Minpunt was dat iedereen die gebruik wilde maken van die deel- en ruilinitiatieven – mensen die het minder breed hebben, maar ook mensen die daar bewust voor kiezen –op verschillende plaatsen moesten zijn. Philippe De Coene: “Ruben Derhore kwam uiteindelijk op het idee om al die initiatieven onder één dak te brengen. We kwamen uit op het gebouw van Effect, waar de benedenverdieping heringericht werd. Zo was de Deelfabriek geboren.”

Herproduceren

“Waarom we de naam Deelfabriek kozen? Op die vraag kunnen we niet echt een antwoord formuleren”, pikt coördinator Ruben Derhore in. “Wel is het zo dat op het adres Damastweversstraat 1 ooit een fabriek was gevestigd. Bovendien herproduceren we hier zaken.”

“De drempel voor sommige mensen wordt op deze manier verlaagd” – coördinator Ruben Derhore

De coördinator benadrukt het belang van de Deelfabriek. “De ervaring leert dat de drempel te hoog was voor sommige mensen om bijvoorbeeld binnen te stappen in de ruilwinkel of de Instrumentheek. Die drempel wordt nu verlaagd. Als ze daarvan overtuigd zijn, zullen ze terugkeren. Voor de partners, ik denk aan AZ Groeninge, het OCMW of Kind & Gezin, zal het ook makkelijker zijn om iemand door te sturen en meteen enkele ruilbonnen te geven. Want alle initiatieven zijn gecentraliseerd.”

“Die bonnen zijn van groot belang”, pikt de OCMW-voorzitter in. “Ik geef het voorbeeld van onze brugfiguren kinderopvang. Als zij merken dat kinderen versleten kledij en/of schoenen dragen, dan kunnen zij de ouders helpen met ruilbonnen. Die kunnen ze dan spenderen in de Deelfabriek. Niemand wil zijn kinderen oude kleren aandoen, maar niemand wil ook toegeven dat ze geen geld hebben voor nieuwe kledij.”

“De vrijwilligers van elk initiatief blijven hun eigen baas”

Vrijwilligers gezocht

Voor de vrijwilligers van de verschillende initiatieven verandert er niets. “Zij blijven hun eigen baas“, stelt Ruben Derhore. “Ze beslissen met andere woorden zelf op welke dagen en welke uren ze open zijn. Ze kunnen bovendien gratis gebruik maken van de ruimte in de Deelfabriek, die we in verschillende compartimenten opdeelden. Wie zich trouwens geroepen voelt om wat vrije tijd aan een van de initiatieven te spenderen, is welkom.”

En wat met nieuwe deelinitiatieven? “Momenteel hebben we geen plaats. We kregen nochtans leuke ideeën binnen, zoals een ruilwinkel voor elpees of een herstelpunt voor meubelen. Al kunnen zij hier misschien wel terecht: Fietskeuken geeft maar eenmaal per maand een workshop, die ruimte is dus meestal beschikbaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier