Kleinzoon start crowdfunding voor babbelbox in woon-zorgcentrum van zijn grootmoeder

Elias Goethals. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Elias Goethals (27) uit Kortrijk zou graag nog eens praten met zijn grootmoeder die in woon-zorgcentrum De Ruyschaert verblijft. Daarom start hij een crowdfundingactie voor een babbelbox.

Elias is afkomstig uit Marke. Hij werkt als IT-consultant bij Horsum in Gent en werkt momenteel thuis, net als zijn vriendin Aline Dejager, die ondersteuner is bij buitengewoon onderwijs De Kim en De Sam in Deerlijk. Elias’ grootmoeder Annita Decock (80) verblijft al sinds 2014 in wzc De Ruyschaert. “Mijn oma heeft geen smartphone, dus moesten we in het begin van de sluiting van de woonzorgcentra bellen naar De Ruyschaert zelf. Al snel werd er van uit het wzc gewerkt met een Skypesysteem, waardoor we tussen 14 en 16 uur kunnen bellen en elkaar ook zien. We sturen ook regelmatig brieven, kaartjes, foto’s en tekeningen van de kinderen van mijn zus op.”

Elias ondervindt wel dat het na acht weken begint door te wegen. “Het wordt lastiger dat we elkaar niet echt kunnen ontmoeten. De kamer van oma ligt ook achteraan het gebouw en ze verblijft op de eerste verdieping. Je kan wel van ver zwaaien, en als het wzc open is kunnen we haar wel aan de achterkant zien, waar ze op het balkon kan staan, maar we zitten toch niet dicht bij elkaar. Het zou veel persoonlijker aanvoelen als we elkaar kunnen spreken met een plexischerm tussen ons in.”

4.500 euro nodig

Tot woensdag liep er een actie van een Mechels tuinhuizenbedrijf dat babbelboxen maakt. “Er zou één weggegeven worden, maar aangezien de kans heel klein is dat net De Ruyschaert die zou winnen, startte ik al een crowdfundingactie op. We hebben 4.500 euro nodig.” Elias staat ook in contact met De Ruyschaert, waar ze ook aan het zoeken zijn naar oplossingen. “In zo’n babbelbox voel je je veiliger, je komt met niets of niemand in aanraking, en toch zit je dicht bij je familielid. Als de coronacrisis voorbij is, zou de babbelbox eveneens een leuke extra ruimte zijn voor een eventuele zomer- of winterbar! Het is ook goed om voorbereid te zijn als er eventueel nog eens een sluiting komt. Tot nu toe was niemand hier op voorbereid. Hoe sneller we aan het nodige bedrag komen, hoe beter!”

Wie de actie wil steunen kan dit via https://www.gofundme.com/f/babbelbox-wzc-de-ruysschaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier